Tekort aan pedicures: "Maanden wachttijd is niet fijn bij een likdoorn"

Er is een groot tekort aan pedicures. Veel zijn in coronatijd met het werk gestopt en de nieuwe aanwas blijft uit. Marianne Mijdam uit Anjum is medisch pedicure. Verreweg het grootste deel van haar klanten komt bij haar vanwege medische klachten. Vooral pedicures die daar verstand van hebben zijn er niet veel.
Tekort aan pedicures
Marianne Mijdams agenda zit vol. "Ik moet meer nee zeggen. Ik werk zo'n 50 tot 55 uur per week. Naast behandelingen zit er ook de administratie bij, het schrijven van verwijzingen en het maken van behandelverslagen."

Druk op de pedicures

Het is extra druk nadat meer pedicures de laatste tijd met het werk zijn gestopt. "Sommigen deden dat vanwege hun leeftijd, maar er zijn ook mensen die in de coronatijd terug zijn gegaan naar hun oude beroep. De druk op de rest wordt dus groter."
© Omrop Fryslân
Zelfs 's nachts en in de weekenden krijgt ze wel eens zorgvragen. "Ze sturen foto's van ontstekingen. Soms help ik wel eens iemand op zondag, maar dat kan niet altijd. Ik heb ook nog een leven naast dat van pedicure."
De wachttijd is soms wel twee maanden en dat is niet prettig als je een likdoorn hebt.
Medisch pedicure Marianne Mijdam uit Anjum
Ook collega's hebben niet veel ruimte in de agenda. "Mensen kunnen niet zo snel meer terecht. De wachttijd is soms wel twee maanden en dat is niet prettig als je een likdoorn hebt."
Marianne Mijdam
© Omrop Fryslân
Corona speelde natuurlijk mee. Zelf is ze twee keer dicht geweest, één keer acht en één keer elf weken. "Dan heb je dus geen inkomen. De TOZO-regeling was goed bedoeld, maar je moet er veel belasting over betalen. Veel mensen zijn daarom ook gestopt."

Weinig nieuwe aanwas

Nieuwe aanwas is er nauwelijks. De opleiding duurt een jaar. In het noorden zijn er maar 20 nieuwe pedicures bijgekomen. "Het is geen hip beroep in tegenstelling tot jouw kapsel dat je bij de kapper laat doen. Voeten zie je niet."