Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 6): Go North, young man!

14 aug 2021 - 10:07

Hoe houden jongeren met een hoge opleiding in Fryslân perspectief op een goede baan en een goed thuis, zodat ze niet naar de Randstad hoeven te verhuizen? Deel 6 van de FryslânDOK-serie 'Beklimmers van het vlakke land' is te zien op 14 augustus bij NPO2 en op 15 augustus bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij, we praten met Jouke de Vries.

Volgens Jouke de Vries, bestuursvoorzitter van de Rijksuniversiteit Groningen, kunnen juist jongelui bouwen aan vernieuwing van het platteland. Met een sterke verbinding tussen universiteit en bedrijfsleven blijft er werk in de regio voor jongeren met een hoge opleiding. In de podcast 'Beklimmers' heeft Bart Kingma een gesprek met Jouke de Vries.

Hightech

In 1950 kwam Philips naar Drachten en bracht veel werkgelegenheid met zich mee. De multinationale onderneming is nu de spil van het ICD, het Innovatiecluster Drachten, dat bestaat uit 24 hightechbedrijven uit Noord-Nederland.

Zo'n bedrijf is ZiuZ uit Gorredijk. Eigenaar Gerrit Baarda studeerde en werkte eerst in het Westen, maar kwam terug naar Fryslân en begon een bedrijf in video-herkenning. Het bouwt software voor de politie en ontwikkelt medische apparatuur voor ziekenhuizen.

Gerrit Baarda - Foto: Omrop Fryslân

'Maakindustrie terug naar Nederland'

Het familiebedrijf Ventura Systems in Bolsward maakt busdeuren, heeft 200 man personeel en klanten in meer dan 40 landen. Eigenaar Bas de Nooijer heeft behoefte aan slimme jongelui en denkt dat de 'maakindustrie' weer helemaal terug komt van de lagelonenlanden.

Jelte Steur uit Tjerkwerd is afgestudeerd in Delft als industrieel ontwerper en werkte bij Philips in Amerika. Maar hij wilde zijn kinderen in Fryslân laten opgroeien. Hij bedacht en ontwikkelde een handige beker om uit te eten en probeert nu zijn 'Riser' succesvol in de markt te zetten.

Jelte Steur, industrieel ontwerper - Foto: Omrop Fryslân

Nieuwe initiatieven

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

Fryslân DOK: Beklimmers van het vlakke land, deel 6: Go North, young man! Dit is een herhaling van 10/11 april 2021.

Zaterdag 14 augustus, 15.30 uur, NPO2 (herhaling 15 augustus 13.10 uur)
Zondag 15 augustus, 17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

Fryslân DOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)