Zakelijke evenementenbranche wil duidelijkheid: "Dat 'wispelturige' hebben we niks aan"

12 aug 2021 - 21:02

Bedrijven die zakelijke evenementen organiseren, kunnen hun werk intussen anderhalf jaar niet doen. Met een demonstratie op het Malieveld in Den Haag vraagt de branche aandacht voor de problemen. "Het lijkt er nog niet op dat het beter wordt" , zegt Jant van Dijk van Congres Bureau Friesland.

Zulke hallen staan al anderhalf jaar leeg - Foto: ANP

Sinds 13 maart 2020 ligt het werk voor Van Dijk en haar collega's stil. In aanloop naar de persconferentie van vrijdagavond vroeg ze om hulp. "Ik hoop dat er duidelijkheid komt, dat is het allerbelangrijkste."

"Die duidelijkheid missen ze de laatste tijd. "Wat mogen we het komende halfjaar wel en wat niet? Dat 'wispelturige' hebben we niks aan."

Demissionair premier Rutte en demissionair minister De Jonge geven vrijdagavond een persconferentie over de coronamaatregelen. Donderdag werd al bekend dat evenementen met vaste zitplaatsen (bijvoorbeeld de Formule 1 in Zandvoort) mogen doorgaan en dat de anderhalve meter wordt losgelaten in het hoger onderwijs.

Verdere versoepelingen worden voorlopig niet verwacht. Rutte en De Jonge zullen naar alle gedachten wel het perspectief voor de komende maanden schetsen.

Van Dijk baalt er ook van dat haar sector bijna nooit genoemd wordt bij de persconferenties van het kabinet. "Terwijl de Fieldlab-evenementen wel hebben aangetoond dat bij zakelijke evenementen bijna geen besmettingen zijn. Wij weten als geen ander hoe je dingen moet organiseren, we kunnen het goed. Het steekt dat het toch niet mag."

Als de zakelijke evenementen weer worden toegestaan, geeft dat voor Van Dijk een nieuwe uitdaging: al haar personeel is intussen vertrokken. "Ik zit nu alleen. De anderen hebben ander werk gezocht, in sommige gevallen tijdelijk. Daar heb ik alle begrip voor natuurlijk. Ze zijn nu op een andere plek aan het werk."

"Ik hoop dat ze terugkomen als we los kunnen", zegt Van Dijk. "Een paar varen nu echt een andere koers, die hebben zich laten omscholen. Die zijn we dus kwijt. Er zijn ook mensen die ik straks weer aan het werk hoop te hebben."

Voor Van Dijk is het nog wel moeilijk om te bepalen wanneer ze die mensen weer vraagt. "Ik heb het nu heel druk met voorbereidingen. Als we vrijdag goed nieuws krijgen, dan hebben we de agenda al redelijk snel weer vol. Maar als we geen goed nieuws krijgen, dan val alles net zo snel weer weg en hebben we niks."

(Advertentie)
(Advertentie)