Zelf meehelpen om klimaatverandering te beperken, is dat te betalen?

Auto's moeten elektrisch, huizen moeten beter geïsoleerd worden en als het kan een set zonnepanelen op het dak. Het zijn misschien kleine beetjes, maar het kan helpen om te voorkomen dat de aarde na 2030 nog meer opwarmt dan 1,5 graad. Maar hoe betalen we het?
Elektrisch rijden en energieneutraal wonen, is dat te betalen?
Aan die 1 tot 1,8 graden opwarming ontsnappen we niet meer. Zonder goede ingrepen warmt de aarde nog veel meer op, in het meest pessimistische scenario 5,7 graden. Dat blijkt uit talloze onderzoeken die het VN-klimaatpanel IPCC maandag in een nieuw alarmerend rapport heeft gepresenteerd.
Een van de vragen die opkomt: hoe betaalbaar zijn de te nemen maatregelen voor de normale mens?
In Harlingen pakken ze het stapje voor stapje aan met huurhuizen. Die willen ze daar klimaatneutraal maken, met nul op de meter. Met andere woorden: geen energie verbruiken.

Huurprijzen moeten niet omhoog

Woningbouwstichting De Bouwvereniging is in Harlingen druk bezig met het verduurzamen van huizen. Dat heeft als bijkomend voordeel dat de lasten voor huurders omlaag gaan. "Het heeft geen zin om in de duurzaamheid te investeren als de huurprijzen daardoor zo hoog worden dat onze doelgroep het niet meer kan betalen", zegt Petra van der Wier van de stichting.
We nemen maatregelen die mensen helpen in de portemonnee.
Petra van der Wier van de Harlinger woningbouwstichting De Bouwvereniging
"We gaan dus uit van de woonlasten die onze huurders kunnen betalen", legt ze uit. "Op basis daarvan bekijken we wat mogelijk is. We nemen maatregelen die mensen helpen in de portemonnee. En als we een nieuwe stap willen zetten, mag dat de betaalbaarheid van het wonen niet in de weg staan."
Niets doen kost meer: de schade die vorige maand ontstond bij het noodweer in Limburg is naar alle waarschijnlijkheid meer dan 100 miljoen euro, zegt het Verbond van Verzekeraars. In Duitsland worden de kosten geschat op zo'n 30 miljard euro.
Dieuwke Boomsma woont in een nieuwbouwhuis van de woningbouwstichting. "Het is helemaal geweldig", zegt ze. "Het klinkt als een fabeltje, maar we hebben nul op de meter. En we hebben gewoon vloerverwarming en een centrale verwarming. We kunnen ook beide twee keer per dag douchen. We vinden het geweldig."
Warmtepomp bij de huurhuizen in Harlingen © Omrop Fryslân
Volgens Boomsma is het voor iedereen betaalbaar. "Uiteindelijk bespaar je veel. Het geld dat je eerst vooruit betaalt, krijg je later weer terug als je zuinig bent. Het is maar net hoe je het zelf indeelt."
Ze hadden tien jaar geleden niet kunnen denken dat ze nu duurzaam zou zijn. "Toen hadden we nog kolen en een houtkachel!"