Waddenvereniging: IPCC-rapport schetst nog slechter beeld voor het Waddengebied

Het IPCC-rapport over de klimaatverandering schetst een nog slechter beeld voor het Waddengebied dan eerder voorspeld. Dat concludeert de Waddenvereniging dinsdag.
Het Wad bij Koehool © Remco de Vries
In het rapport van het IPCC, een klimaatpanel van de Verenigde Naties worden onder andere meer extreem weer en een veel sneller stijgende zeespiegel voorspeld dan waar eerder rekening mee gehouden werd. Dat is volgens de Waddenvereniging nog meer reden om geen aardgas en zout meer te winnen in het natuurgebied.

Gebied voor vogels

In een eerder rapport van de Waddenacademie werd in het slechtste scenario rekening gehouden met een verlies van 38 procent van de waddenplaten in de Waddenzee. Uit het IPCC-rapport blijkt dat de zeespiegel nog hoger wordt en dat betekent dat er nog meer waddenplaten verloren gaan.
Miljoenen vogels halen bij de waddenplaten voedsel uit de zeebodem. Die moet daarvoor wel twee keer per dag droog komen te liggen. En daarvoor telt iedere millimeter, zegt de Waddenvereniging.

'Geen winning meer'

Het nieuwe rapport zet volgens de vereniging alle seinen op rood voor het winnen van aardgas onder de Waddenzee, omdat dat juist zorgt voor het zakken van de bodem.
Op 15 september debatteert de Tweede Kamer over het toestaan van gaswinningen. De Waddenvereniging schrijft "ervan uit te gaan dat de conclusies van het IPCC-rapport consequenties hebben voor de gebruiksruimte bij bestaande winningen én dat er in ieder geval geen vergunningen komen voor nieuwe winningen".
Volgens de vereniging is het stoppen met gas- en zoutwinning "de makkelijkste en meest logische stap" om te voorkomen "dat het zwartste scenario werkelijkheid wordt".