Friese bioscoopfilm Stjer op 6 september in première: "Niets is te gek"

10 aug 2021 - 16:43

De Friese actiekomedie Stjer gaat op 6 september in première in de bioscoop. De film van de band De Hûnekop en regisseur Janko Krist draait om een seriemoordenaar die het heeft voorzien op Friese artiesten.

Emiel Stoffers speelt de hoofdrol in de film - Foto: Stjer

Emiel Stoffers, zanger van De Hûnekop, moet proberen om de moordenaar te pakken te krijgen en zo Friese artiesten te redden. Verschillende bekende Friese artiesten spelen een rol in de film.

Lytse Teake

Stoffers vond het vooral mooi dat Lytse Teake voor zijn overlijden nog meedeed. "Ik kende hem niet persoonlijk, maar zijn theaterstukken beluister is al sinds ik klein was. Ik had hem nog nooit ontmoet, dus ik heb hem opgebeld. En dan is het mooi hoe hij reageert, en heel speciaal om hem in de film te hebben."

Emiel Stoffers en Bertrie Wierenga - Foto: Stjer

Andere bekende namen in de film zijn bijvoorbeeld Iris Kroes, Johannes Rypma en Wout Zijlstra. Lastig was het niet om ze warm te maken voor de film. "Het was meestal direct 'ja'", zegt Stoffers. "De meesten vonden het direct mooi."

'Anneke Douma vindt zoiets altijd mooi'

Daarbij hielp een teaser die Stoffers en Krist al hadden gemaakt met Anneke Douma en Griet Wiersma. Stoffers: "Anneke ken ik persoonlijk wel een beetje, die vindt zoiets altijd mooi. En andere artiesten zien die trailer dan, dat helpt. Hoe meer mensen meedoen, hoe meer anderen ook willen meedoen."

De teaser van Stjer met Anneke Douma en Griet Wiersma:

Naast het enthousiasme van de acteurs vond Stoffers het vooral mooi om het script te bedenken en te schrijven. "Welke flauwekul kunnen we er allemaal in kwijt? Dat was de basis een beetje."

Het idee om de film te maken ontstond aan het begin van de coronacrisis. Het werk dat Stoffers en Krist deden kwam een beetje stil te liggen. Krist: "Van tevoren dachten we: we pakken het niet heel groot aan, over een halfjaar zijn we wel klaar met filmen." Dat heeft uiteindelijk wat langer geduurd.

Toen we voor het eerst een beetje terugkeken, dachten we: dit ziet er wel uit, misschien wordt het wel wat.

Regisseur Janko Krist

Beide mannen hadden nog geen ervaring als filmmaker. Stoffers staat vooral bekend als frontman van De Hûnekop, Krist werkt al jaren als televisiemaker voor programma's als Hea! en Man Bijt Hond. "We hadden dus geen idee", zegt Krist. "We begonnen zo simpel mogelijk. Toen we voor het eerst iets monteerden en dat zagen, dachten we: dit ziet er wel goed uit, misschien wordt het wel iets."

Ervaring als filmmakers hadden ze dus niet. "Maar we hebben wel heel veel films gezien natuurlijk", zegt Stoffers. "Daar leer je ook van. En dan zie je: sommige dingen hoeven ook nergens op te slaan. Mensen kijken met gevoel."

Regisseur Janko Krist vertelt over de film:

(Advertentie)
(Advertentie)