"Kaatspubliek is anders dan festivalpubliek: De Freule is verantwoord"

09 aug 2021 - 18:56

In Wommels zijn ze druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor De Freule van aanstaande woensdag. Dat is de belangrijkste kaatspartij voor jongens. De tribunes staan er al, maar alles eromheen moet nog afgemaakt worden. Op het afgebakende terrein in het centrum worden 2.500 mensen verwacht.

Het bestuur van De Freule heeft geleerd van de PC van afgelopen woensdag:

Net als bij de PC in Franeker is ook in Wommels een deel van het dorp aangewezen als evenemententerrein. Om daarop te komen, heb je een toegangskaart en een vaccinatiebewijs of een recente negatieve test nodig.

Ze houden zich vrij goed aan de regels

Het bestuur van de Freule heeft gezien dat het op de PC goed is gegaan met het publiek

Het bestuur van de Freulepartij heeft ook over de schouders van de PC-organisatie meegekeken. Daar hebben ze van geleerd, zegt voorzitter Tjeerd Dijkstra van de Freulepartij: "We hebben geleerd dat kaatspubliek anders is dan festivalpubliek. Ze houden zich vrij goed aan de regels. Wij verwachten niet dat het hier anders zal zijn."

Dat is ook een van de voorwaarden om de kaatspartij door te kunnen laten gaan. "Wij hebben de gemeente Súdwest-Fryslân de toezegging gedaan dat wij hier zorgen voor een goed afgeschermd en veilig gebied. Dat zijn wij ook verplicht richting onze bezoekers." Rondom het volledige terrein worden hekken geplaatst.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

De bouwploeg is nu nog bezig met het opbouwen van de horecastands en de tenten voor de sponsoren.

Het enige wat nu nog voor problemen kan zorgen, is het weer. Er is veel water gevallen, maar het veld houdt zich goed, zegt Dijkstra: "Er hebben wel plassen op gestaan, maar het loopt goed weg. Er wordt voor maandag en dinsdag nog regen voorspeld, maar dat zou woensdag wel voorbij moeten zijn. Bij de opslag kan het problemen geven, maar daar hebben we zand voor."

Niet tevreden over aantal parturen

Wat jammer is, zegt Tjeerd Dijkstra, is het aantal parturen dat meedoet. Het zijn er dit jaar - als alle deelnemers door de coronatest komen - 35. "Dat klopt helemaal en daar kunnen we niet tevreden mee zijn. Maar dat we in deze coronatijd 35 hebben, is prima. Want ieder partuur is fantastisch."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Het probleem ligt volgens Dijkstra in de dorpen. Er zijn minder kinderen en de scholen gaan dicht. Dat heeft effect op het kaatsen, zo zegt Dijkstra. "Geen twijfel mogelijk. De KNKB is er ook al jaren mee bezig. We moeten zorgen dat wij een infrastructuur krijgen zodat het kaatsen overeind blijft."

Omrop Fryslân is er woensdag bij. Op de radio en online vanaf de eerste tot de laatste slag. De televisieregistratie begint om 14.00 uur.

Trefwoorden: 
kaatsen Wommels jongens De Freule
(Advertentie)
(Advertentie)