Fryslân kleurt zo goed als zeker oranje op Europese coronakaart

Het aantal coronagevallen in Nederland blijft dalen, en dat is ook komende week te zien op de Europese coronakaart. Vier provincies, waaronder Fryslân, kleuren hoogstwaarschijnlijk oranje. Dat is het op een na laagste niveau.
© Shutterstock.com (Horth Rasur)
De laatste keer dat delen van Nederland zo'n lage waarschuwingskleur hadden, was ongeveer een maand geleden. De coronakaart wordt elke donderdag gemaakt door het ECDC, de Europese evenknie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vier kleuren

De organisatie kijkt naar het aantal positieve tests in de afgelopen twee kalenderweken en naar het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Momenteel staan alle twaalf Nederlandse provincies op rood. Fryslân, Groningen, Drenthe en Zeeland hebben zo weinig nieuwe coronagevallen, dat ze komende week vrijwel zeker dalen naar oranje.

Risicokaart Nederland

Woensdag komt de Nederlandse overheid met een nieuwe kaart van de risiconiveaus in de 25 veiligheidsregio's. Die kaart heeft vier niveaus. Van laag naar hoog zijn dat waakzaam, zorgelijk, ernstig en zeer ernstig.
Fryslân staat met acht andere regio's nu nog op 'ernstig', maar de verwachting is dat dat een niveau omlaag gaat.