Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 5): Het dorp van de toekomst

07 aug 2021 - 10:00

De kracht van dorpen staat centraal in deel 5 van de serie 'Beklimmers van het vlakke land' van FryslânDOK. 'Het dorp van de toekomst' is te zien op 7 augustus bij NPO2 en op 8 augustus bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij, we praten met Floris Alkemade.

Podcast 'Beklimmers'

Rijksbouwmeester Floris Alkemade is ervan overtuigd dat het platteland een belangrijke rol speelt in vernieuwing, bij cruciale thema's als energie, landbouw, infrastructuur en het inrichten van de openbare ruimte.

Alkemade gelooft in de kracht van dorpen. Hij noemt ze ideale leefgemeenschappen, waar mensen elkaar steunen en rekening houden met elkaars belangen. In de podcast 'Beklimmers', van de 'Verhalen van het vlakke land', een uitgebreid interview met de rijksbouwmeester.

Feanwâlden en het dorp van de toekomst

Een dorp dat druk bezig is met versterking en vernieuwing is Feanwâlden. Door de aanleg van de Sintrale As werd de weg die dwars door het dorp liep overbodig. Op het vrijgekomen terrein komt een transferium, waarin reizen, recreëren en flexwerken met elkaar verbonden worden.

Feanwâlden werkt daarbij samen met architectenbureau Karres en Brands, dat in Denemarken medeontwerper is van 'het dorp van de toekomst': een heel nieuw gebouwd dorp dat voldoet aan alle moderne inzichten van kwaliteit van leven in een dorp.

Detail plan Feanwâlden - Foto: Omrop Fryslân

De 'Beklimmers' deze zomer op TV

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK: Beklimmers van het vlakke land, deel 5: Het dorp van de toekomst. Dit is een herhaling van 20/21 maart 2021.

Zaterdag 7 augustus, 15.30 uur, NPO2 (herhaling 8 augustus 13.10 uur)
Zondag 8 augustus,17.00 uur, Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)