Geen Sneekweek, maar kermis biedt toch plezier aan maximaal duizend bezoekers

De Sneekweek mag dan wel niet doorgaan; er is toch iets te beleven in en rondom Sneek. Op het meer wordt gezeild en op het Martiniplein is er sinds vrijdag weer een kermis. Al is die kermis wel anders dan in andere jaren.
Een kermis met regels in Sneek © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Merke soarget dochs foar wat ferdivedaasje yn Snits
Zo mogen er niet meer dan duizend mensen tegelijk op het Martiniplein zijn. De kermis is een zogeheten 'doorstroomevenement'. Dat betekent dat er voor iedere bezoeker minimaal vijf vierkante meter beschikbaar moet zijn.
"Een belangrijke maatregel is dat het een afgebakend evenemententerrein moet zijn", zegt Marrie Eringa. Zij is adviseur openbare orde en veiligheid bij de gemeente Súdwest-Fryslân. "Vandaar dat er ook hekken om de kermis heen staan. Dat zijn we normaal gesproken niet gewend."

Aantal mensen tellen

Ze moeten ook in de gaten houden hoeveel mensen er op het terrein zijn. "Daarvoor hebben we een telconstructie boven de toegangspoorten die registreert hoeveel mensen erin en eruit gaan. Zo weten we altijd hoeveel mensen er op het terrein zijn. Dan kunnen we ook waarborgen dat iedereen anderhalve meter afstand van elkaar kan houden."

Geen exacte wetenschap

Die berekening van duizend mensen is geen exacte wetenschap: er moet bijvoorbeeld rekening worden gehouden met mensen in de attracties en dat verschilt telkens. En het is ook aan het publiek zelf om voldoende afstand te houden. Mede daarom zijn er gemeentelijke handhavers actief, een beveiligingsbedrijf en mensen van de kermis zelf.
Tommy Boesveld exploiteert 'de Reactor' op de kermis in Sneek © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Bij de gemeente zijn ze blij dat dit door kan gaan, zegt Eringa: "Er zijn zoveel evenementen die niet door kunnen gaan en dan is het natuurlijk prachtig voor de stad, de bezoekers en ook zeker de kermisexploitanten dat dit weer georganiseerd kan worden."
Een van die exploitanten is Tommy Boesveld van de Reactor. Sneek is zijn vierde kermis van het jaar: "We zijn zeker blij dat we weer open zijn. En dat we ons bedrijf weer kunnen laten draaien. Er is genoeg belangstelling op het ogenblik. Dus ja, we zijn erg blij."

'Regels mogen wel wat worden opgerekt'

Ideaal is het niet. Wat Boesveld betreft mogen de landelijke regels nog wel iets meer worden opgerekt: "Als we om ons heen kijken naar wat er gebeurt op alle doorstroomlocaties zijn we blij dat we zo kunnen exploiteren, maar de regels mogen wat mij betreft wel wat minder gaan worden. Want ik denk toch dat we hiermee moeten gaan leren leven."
De ene gemeente is ook strenger dan de andere en er zijn ook gemeentes die nog helemaal geen kermis toestaan.