Strandschoonmakers vinden veel minder afval: "Ramp MSC Zoe heeft bewustzijn gecreëerd"

Bij de jaarlijkse schoonmaakactie van stichting De Noordzee wordt dit jaar veel minder afval opgehaald als andere jaren. Dat heeft te maken met een andere opzet van de actie, maar ook omdat er echt minder vuil ligt op de stranden. De opruimers waren vrijdag voor het laatst aan de slag op de Friese stranden.
Skjinmakkers fine ôffal op it strân fan Skylge © Laura Conijn / ProNews
De stichting is door heel Nederland bezig met het schoonmaken van de stranden. Een van de plekken waar het zondag allemaal begon. was op Schiermonnikoog. Later volgen Ameland. Terschelling en vrijdag Vlieland.
En wat daarbij opvalt, is dus dat er minder gevonden wordt als andere jaren. Op Terschelling bijvoorbeeld 150 kilo afval, twee jaar geleden was dat nog 750 kilo. Op Ameland is de daling minder groot, maar daar ging het toch van 460 kilo twee jaar geleden naar 275 kilo dit jaar.

Meer mensen zetten zich in

Afvalexpert Marijke Boonstra denkt dat het onder ander komt door de ramp met containerschop MSC Zoe. "Daardoor is er waarschijnlijk meer bewustzijn gekomen. En het heeft ervoor gezorgd dat meer mensen zich willen inzetten voor een schone zee."
Een van de grootste containerschepen in de wereld, de MSC Zoe, verloor begin januari 2019 in totaal 342 containers in de zee. Door de harde wind zijn de containers naar de Friese Waddeneilanden gedreven. Kijk voor onze berichten over de containerramp op onze dossierpagina.
De mensen die altijd op de stranden zijn. ruimen alle dagen afval op. "En als wij er zijn, blijft het een momentopname. Het is heel fijn dat mensen meehelpen met opruimen."

Serieuze daling

Boonstra gelooft ook echt dat er minder afval op de stranden wordt gegooid, en niet dat er alleen meer mensen zijn die het hele jaar bezig zijn met schoonmaken. "We zien het wel variëren, maar ook als we kijken naar het nationale strandafvalonderzoek, dan zien we in vergelijking met tien jaar geleden toch een significante daling."
Bij de schoonmaakactie, die de naam Beach Cleanup Tour heeft, ligt de focus dit jaar op sigarettenpeuken. In de filters van sigaretten zit plastic en dat is schadelijk voor de natuur. "We roepen mensen op om niet hun sigarettenpeuk in het strand uit te duwen."
In diel fan de opbringst op Skylge © Laura Conijn / ProNews
Het strand is geen asbak, dus neem de peuk mee en gooi 'm in de prullenbak
De focus van de schoonmaakactie ligt dit jaar op sigaretten
Die sigaretten zijn met name een probleem op toeristische stranden, zegt Boonstra. "En in coronatijd zijn de stranden ook meer bezocht. Dat was ook een reden om vooral op die sigaretten te focussen. Het strand is geen asbak, dus neem de peuk mee en gooi 'm in de prullenbak. Vervuil het milieu er niet mee."
De stichting vraag niet alleen aan rokers om er beter over na te denken: "We vragen ook aan bedrijven om meer milieuvriendelijke alternatieven te ontwikkelen, dus filters zonder plastic."