De gouden schoenen van Cornelis Terpstra vliegen de Olympische Spelen over

06 aug 2021 - 12:06

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft vrijdag in Tokio zijn tweede gouden medaille gepakt. Hij was Jeffrey Hoogland in de finale van de sprint te snel af. Eerder deze week was hij met zijn maten Hoogland en Roy van den Berg al te snel voor de Engelsen. De beide gouden medailles heb een Fries randje. De schoenen van Lavreysen zijn in Fryslân gemaakt, door oud-kaatser Cornelis Terpstra.

Harrie Lavreysen - Foto: Orange Pictures

Terpstra heeft de wedstrijd tegen de Engelsen met belangstelling gevolgd. "Ik kan hier wel trots op zijn. Ik heb er de hele tijd voor gezeten."

Het avontuur van de gouden schoenen was toen nog niet voorbij, want Lavreysen kwam vrijdag weer in actie. In de sprintfinale moest hij het opnemen tegen Jeffrey Hoogland. In de eerste heat pakte Hoogland de winst, de tweede en beslissende derde heat waren voor Lavreysen. Daarmee pakte hij zijn tweede goud op deze Olympische Spelen.

Millimeterwerk

Hij maakt fietsschoen op maat. Er zijn zulke specifieke eisen dat de sporters niet terecht kunnen in gewone winkels. Vaak is er nog een kleine correctie nodig om de kracht van de wielrenner zo effectief mogelijk over te brengen op de fiets, legt Terpstra uit.

Cornelis Terpstra

De speciale fietsschoenen hebben wel iets weg van Spaanse slofjes. Ze zijn niet te zien op de beelden van de Olympische Spelen. Er zitten aerodynamische hoesjes overheen. "Daardoor kun je mijn schoenen niet zien en dat is jammer", zegt Terpstra.

Het summum

De schoenen waren wel in beeld tijdens het NPO-programma De Beloften. Daarin was Lavreysen bij Terpstra in Bitgummole om te passen. Terpstra: "De Olympische Spelen zijn het summum op sportief gebied. En dan komen die jongen zomaar bij je thuis."

Lavreysen is niet de enige. Er zijn meer topsporters die schoenen van Cornelis dragen: "Ik mag voor sporters over de hele wereld schoenen maken."

(Advertentie)
(Advertentie)