"Overheid heeft geen interesse in de touringcarsector"

06 aug 2021 - 06:45

De Rijksoverheid moet oog hebben voor de problemen in de touringcarsector. Sinds de coronacrisis zit de branche in zwaar weer, zo schrijft voorzitter Theo Vegter van koepel Busvervoer Nederland in een brandbrief aan het kabinet. Door alle maatregelen ligt een groot deel van het busvervoer stil.

Touringcarbedrijf Veenstra Reizen in Buitenpost - Foto: Omrop Fryslân

Het stilstaan kost geld en dus ook banen. De sector roept dan ook om niet zomaar te stoppen met de financiële steun.

"We zijn niet de luchtvaartsector, vliegen geen Boeing 737's", zegt Klaas Veenstra van Veenstra Reizen in Buitenpost. "Er is geen interesse voor de sector, terwijl die wel hard wordt getroffen."

Een kwart van de banen weg

Sinds het uitbreken van de coronacrisis in een kwart van de banen verloren gegaan. Veenstra: ""We zien dat graag snel anders, maar als de overheid echt stopt met de steunpakketten vallen er nog meer bedrijven om. Je moet het in de zomer verdienen voor de winter, maar het seizoen nu is kort."

De regering is van plan om in het vierde kwartaal te stoppen met de financiële steun, omdat de economie nu weer goed draait. Dat zou voor veel bedrijven problemen kunnen opleveren. De lente en de zomer vormen normaal gesproken de periode om geld te verdienen voor de winter, maar door alle beperkingen is het moeilijk voor bedrijven om omzet te draaien.

Draaiende houden

Veenstra Reizen zelf denkt dat ze het nog wel eventjes volhouden. Dat heeft vooral te maken met vaste opdrachten. "We kunnen onze vaste chauffeurs laten rijden en het draaiende houden. Maar we kunnen moeilijk een planning maken voor de langere termijn."

Vooral de grote onzekerheid is een probleem. Voor de bedrijven is het lastig om een goede planning te maken. Als er beperkingen worden opgelegd aan theaters, dan heeft dat ook meteen consequenties voor de vervoersbedrijven die dagtripjes aanbieden.

Frustratie

Theo Vegter van Busvervoer Nederland vindt het moeilijk uit te leggen dat de overheid wel miljarden steekt in de luchtvaart, maar dat er geen geld is voor het veilig reizen met de bus. Vegter vraagt de overheid om anderhalve ton te steken in een campagne. Busvervoer is ook een vorm van vervoer die, zo zegt Vegter, ook veel duurzamer is dan vliegen.

Er is ook frustratie over de mondkapjesplicht. Ook bij reizen met een groep waarbij een vaccinatie- of testbewijs verplicht is, geldt dat je een mondkapje moet dragen.

Het is niet de eerste keer dat de sector om aandacht vraagt. Afgelopen jaar zijn ze met honderden bussen naar het Malieveld in Den Haag gereden om aandacht te vragen voor de situatie.

Kijk naar de reportage

(Advertentie)
(Advertentie)