Inwoner Balk verliest zaak over poepende schapen, Raad van State wijst zijn eis af

04 aug 2021 - 17:02

Een inwoner van Balk heeft geen gelijk gekregen in een rechtszaak over poepende schapen. Hij zegt last te hebben van stankoverlast door een kudde schapen tegenover zijn huis. De Raad van State heeft besloten dat de gemeente De Fryske Marren daar niets aan hoeft te doen.

Een schaap - Foto: Shutterstock.com

De kudde schapen loopt er zo nu en dan om de groenstrook te onderhouden. Dat zijn slechts korte perioden en daar moet de overbuurman maar tegen kunnen, vindt de rechter.

"Werkgebied staat niet in bestemmingsplan"

De overbuurman had aangevoerd dat het stuk groen het werkgebied van de schaapsherder is die de gemeente inhuurt voor onderhoud. Volgens het bestemmingsplan van de gemeente zou het gebruiken van zo'n strook groen 'als bedrijf' verboden zijn. Dus moet de gemeente optreden tegen de schaapsherder. Maar de Raad van State gaat niet mee in die redenatie.

De rechtbank Noord-Nederland deed eerder ook al uitspraak in deze zaak. De Raad van State kwam tot dezelfde uitspraak als de rechtbank. Die bepaalde dat de schapen er niet altijd lopen. Het gaat om periodiek onderhoud en dus kan de situatie blijven zoals hij is.

Trefwoorden: 
Balk schapen
(Advertentie)
(Advertentie)