Een kwijnend bestaan in de evenementenbranche: coronaregels de zoveelste klap

De nieuwe coronamaatregelen zijn de zoveelste klap voor de evenementenbranche. Maandag werd bekend dat er maximaal 750 mensen bij een evenement mogen komen. Veel organisaties trekken de stekker uit hun evenementen en activiteiten.
De evenementenbranche heeft flink te lijden van corona:
Er worden diverse dorpsfeesten geschrapt. 750 bezoekers op z'n meest is niet rendabel. Wiersma Partyverhuur in Leeuwarden ziet deze zomer alle inkomsten verdampen. Normaal gesproken is men iedere dag op pad, maar nu staan de vrachtwagens al bijna twee jaar stil.
Tentverhuurder Jan Watze Wiersma
"Maandag zijn we bij de PC in Franeker geweest om een paar tentjes op te bouwen. Lang niet wat we anders deden, maar we waren blij dat we toch even wat mochten doen," zegt Jan Watze Wiersma. "We bouwen normaal gesproken meerdere tenten, dat is nu wel anders. Het is rustig, dat is heel jammer. Eigenlijk went het niet."

Een grauw bestaan

Het kan lang niet uit, vertelt de tentverhuurder. "Maar we proberen om het hoofd zoveel mogelijk boven water te houden. Het kan gelukkig met wat steun uit Den Haag, en het feit dat we nog wat mogen leveren aan vaccinatietenten en tenten voor 'testen voor toegang.' Het staat niet in verhouding, maar daardoor kunnen we blijven bestaan."
Jan Watze Wiersma © Omrop Fryslân, Willem Vermeltfoort
Een van de dorpsfeesten die niet doorgaan is de Sint-Nykster Merke, hét hoogtepunt van het jaar voor de inwoners van Sint Nicolaasga. De Allegorische Optocht was al van de baan, omdat buurten normaliter maanden bezig zijn met wagenbouwen en dat al niet mogelijk was.

"Je moet gewoon"

De Merke zou in het eerste weekend van september worden gehouden. Maar de organiserende VVV ziet dat niet zitten, legt voorzitter Christiaan Hoekstra uit. "We zijn in gesprek geweest met Veiligheidsregio Fryslân, de gemeente en de politie. Eerst leek het heel aardig, maar volgens de laatste berichten is het niet mogelijk om duizenden mensen in Sint Nicolaasga toe te laten om een biertje te drinken.'
De Sint-Nykster Merke (archiefbeeld) © Omrop Fryslân
Daarom is maandag de beslissing gemaakt. "Op een gegeven moment moet je gewoon. We hadden de deadline aanvankelijk op 15 augustus staan, maar nu de nieuwe regels bekend werden hebben we het bericht er maar uitgegooid," zegt Hoekstra.

Unaniem eens

Het 14-koppige bestuur was het unaniem eens. "Wij zijn als VVV verantwoordelijk voor de vergunningen, we willen het contact met de gemeente ook niet te grabbel gooien. Maar we kijken vooruit: in 2022 komen we dubbel zo hard terug."
Christiaan Hoekstra van VVV St. Nicolaasga
Het zijn nog spannende dagen voor de organisatie van de LEIP!-introductieweek voor studenten in Leeuwarden. Waar de introductieweek normaliter tussen de 2.500 en 3.000 studenten trekt, zijn er nu dus maar 750 welkom.

Alternatief LEIP!

De organisatie heeft een alternatief plan ingediend voor de introductie in augustus. Het wachten is op een antwoord van gemeente en Veiligheidsregio. "We hebben gekeken wat nog haalbaar is van het oorspronkelijke vierdaagse programma", zegt Carin van der Meij van Leeuwarden Student City. "We hebben daarop aanpassingen gedaan en een voorstel ingediend voor alleen woensdag en donderdag wat activiteiten."
© Christiaan Valk
Op woensdag moeten er sportactiviteiten op het Oldehoofsterkerkhof komen. Bij het eten wordt ervoor gezorgd dat de studenten op anderhalve meter van elkaar kunnen zitten. En op donderdag wordt er een 'buitenbioscoop' georganiseerd, zo is de bedoeling.
Carin van der Meij van Leeuwarden Student City