Grote vraag naar konijnenopvang: "Op dit moment geen pension meer te vinden"

03 aug 2021 - 18:47

Het is bij de konijnen af, zou je erover kunnen zeggen. Konijnenopvangen komen momenteel om in het werk. "Wie op dit moment even een konijn kwijt wil, kan geen pension meer vinden", zegt Marijke Oevering-Taekema, van 'Konijnenopvang Marijke' in Eastermar. De opvang zit stampvol door de vakantie en door het massale afstaan van konijnen.

Marijke Oevering op archieffoto - Foto: Omrop Fryslân

"Denk er goed over na voordat je aan een konijn begint. En als je weg moet, vraag dan anderen om even op te passen. Want het duurt wel weer even voordat er plek is in de opvang." Met dat advies komt Oevering voor konijnenliefhebbers.

Uitstel tot na de vakantie

Bij haar opvang merkt ze ook dat er veel mensen zijn die van hun konijn af willen. "We proberen het uit te stellen tot na de vakantie, zodat het pension wel door kan gaan. Dat lukt niet altijd, want de dierenambulance komt hier vaak konijnen brengen. Het zelfde geldt voor spoedsituaties. Dus het zit hier echt stampvol."

250 konijnen per jaar

Het hoofddoel van de opvang in Eastermar is in principe de asielfunctie. "Ik vang dus konijnen op die een nieuw plekje zoeken. Maar het asiel draait wel op vrijwilligers. Mensen moeten afstandskosten bijdragen, maar niet alle konijnen worden netjes overgedragen. Soms komen er ook nog kosten voor de dierenarts bij."

Marijke Oevering-Taekema van Konijnenopvang Marijke in Eastermar.

Met het geld dat in de vakantieperiode met het pension wordt verdiend, probeert Oevering het asiel draaiende te houden. "Elk jaar vang ik een kleine 250 konijnen op. De bedoeling is dat die weer een nieuwe plek krijgen. Gelukkig zijn er ook nog wel veel mensen met belangstelling die zich goed inlezen."

(Advertentie)
(Advertentie)