Oude luchtverkeerstoren vliegveld Eelde wordt tiny house in Leeuwarden

03 aug 2021 - 11:27

De Leeuwarder wijk Techum heeft sinds maandag een eigen luchtverkeerstoren. Het is een project van meubelmaker Ronald van der Zwaag. Hij kwam het gebouw tegen op Marktplaats en zag meteen een kans. Met een grote kraan is het neergezet tussen de tiny houses in de wijk.

Van luchtverkeerstoren naar tiny house:

Het gaat om de oude toren van vliegveld Eelde. Het gebouw lijkt op het eerste gezicht niet Tiny, de stalen constructie is 5,5 bij 5,5 meter, maar niet iedereen ziet dat zo.

Het oude terug

Van der Zwaag: "Mensen hebben al tegen mij gezegd dat ze hier niet eens hun onderbroeken kunnen opbergen, maar ik zie dat anders. Als het echt klein zou zijn had ik het niet gedaan."

Het gebouw zelf doet ook ruimtelijk aan. Vooral de eerste etage. "Het oude van de toren komt hier terug. Dat betekent dus rondom glas. Dat is aan beide kanten ook open te zetten en dan heb je een groot terras."

Internetaankoop

Van der Zwaag kwam het toevallig tegen op Marktplaats. "Het stond in Groningen. Daar werd het gebruikt bij Westergeest als clubhuis. Het verviel een beetje en toen hebben ze het maar op internet gezet. Ik was bezig met tiny houses en kwam het bij toeval tegen en dacht: daar kan je wel een mooi huis van maken."

Verslaggever Hayo Bootsma in gesprek met Ronald van der Zwaag

Hij moest wel snel zijn, want in Westergeest stonden ze op het punt om het naar de schroot te brengen. De afgelopen weken is de toren opgeknapt en nu staat het in Leeuwarden. Voor de winter wil Van der Zwaag de toren wind -en waterdicht hebben.

Het oude karakter van de toren blijft bewaard. Naast de grote ramen wil Van der Zwaag ook een windzak op het dak plaatsen.

De oude luchtverkeerstoren van vliegveld Eelde wordt een tiny house - Foto: Omrop Fryslan
(Advertentie)
(Advertentie)