Een zomer zonder skûtsjes: "De eerste kampioenswedstrijd van 1945 heeft de schepen gered"

In de week die normaalgesproken de finaleweek van de SKS geweest was, kijkt Omrop Fryslân terug op de rijke geschiedenis van het skûtsjesilen. Tot en met vrijdag komen we iedere dag met een verhaal uit ons archief.
Dizze foto is makke yn Grou, yn 1966 © ANP
We beginnen bij het begin: de oprichting van de SKS, de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen. Dat was op 22 juli 1945, in kafee Bellevue te Leeuwarden.
Het initiatief voor de oprichting werd genomen door Klaas Kingma uit Dokkum en Gerben van Manen uit Drachten. Laatstgenoemde werd ook de eerste voorzitter. De vereniging deed in het begin niet anders dan het vaststellen van de wedstrijddagen. Het eerste SKS-kampioenschap werd in 1945 bij Langweer gezeild.
De 90-jarige Wiemer Hoekstra weet nog goed hoe de eerste wedstrijden in 1945 tot stand kwamen.
"Er werden al wedstrijden met skûtsjes gezeild voor 1945", zegt Hoekstra. "Maar het was de bedoeling dat er meer deelnemers kwamen. Daarom deden deze mensen dit."
Hoekstra is 21 jaar fokkenist geweest op het skûtsje van Drachten. Ook was hij er 5 jaar schipper van. "In mijn beleving had het skûtsjesilen er zonder de SKS heel anders voor gestaan nu."

Skûtsjehistoricus

Frits Jansen was bemanningslid op het Huizumer skûtsje, maar is als skûtsjehistoricus met name bezig met het terughalen van skûtsjes naar Fryslân. Dat doet hij met de Stichting Foar de Neiteam, die de geschiedenis van het skûtsjesilen vastlegt.
Ook volgens hem is de SKS de redding geweest van het skûtsjesilen. "Als de SKS niet was begonnen, dan hadden we nu die mooie schepen niet meer gehad."

Kampioen Van Der Meulen

In 1945 werd het kampioenschap van de SKS voltooid met een wedstrijd op het water bij Langweer. Na de oorlog kwamen er zo'n 25 deelnemers op af. De winnaar was in 1945 Klaas van der Meulen. Hij zou later nog driemaal kampioen worden.