Friese sporters zijn klaar op Olympische Spelen: zo ging het

De Olympyske Spelen zitten erop voor de zeven Friese sporters in Tokio. Marit Bouwmeester was de laatste die in actie kwam. Ze was met Ymkje Clevering de enige Fries die een medaille pakte. Hoe hebben de Friezen het gedaan?
Roeister Ymkje Clevering (tweede van rechts) met haat zilveren medaille © ANP
We vragen het aan sportverslaggevers Lars de Leeuw en Roelof de Vries. Zij volgen voor Omrop Fryslân de Olympische Spelen.
Wat is het algemene gevoel dat jullie overhouden aan deze Spelen, als je naar de Friezen kijkt?
Lars de Leeuw: "Met alleen een zilveren en een bronzen medaille zou je - als je kijkt naar bepaalde verwachtingen - teleurgesteld kunnen zijn, maar dat vind ik wel wat te kort door de bocht.
Epke Zonderland heeft bijvoorbeeld geen medaille, maar hij sloot zijn carrière wel heel mooi af. En een zilveren medaille voor Clevering is natuurlijk geweldig, helemaal gezien de corona-omstandigheden bij het roeiteam. Dat ze op het nippertje goud missen, is wel zonde."
Roelof de Vries: "Het zijn niet de Winterspelen, dat is wel duidelijk. Maar je moet het in het goede perspectief zetten: dat we geen goud hebben, is jammer. Maar het lukte maar zes keer dat een Fries goud won op de Zomerspelen. Dus dan is dit prima."

De prestaties van de Friese olympiërs in 2021

Naam Sport Prestatie
Marit Bouwmeester Zeilen(laser radial) BRONS
Jan van der Bij Roeien (vier-zonder) Zesde
Ymkje Clevering Roeien (vier-zonder) ZILVER
Sisca Folkertsma Voetbal Uitgeschakeld in kwartfinale
Marrit Steenbergen SwimZwemmen (4x100 vrij) Vierde
Tornike Tsjakadoea Judo (-60 en team) Vijfde e nvijfde
Epke Zonderland Turnen (rekstok) Uitgeschakeld in kwartfinale
Hoe denken de Friese olympiërs daar zelf over?
Lars: "Ik denk dat alleen Sisca Folkertsma en Marrit Steenbergen echt teleurgesteld zijn. Folkertsma moest het grootste deel van het voetbaltoernooi vanaf de tribune toekijken en kwam geen minuut in actie. Steenbergen mocht tot haar eigen verrassing de finale bij de estafette niet zwemmen.
Dat Jan van der Bij een medaille misloopt bij de vier-zonder is zonde, maar met een finaleplek hoeven ze zich absoluut niet te schamen. De andere Friezen waren over hun eigen optreden zelfs min of meer tevreden."
Jan van der Bij zit helemaal rechts © ANP
Roelof: "Een medaille op zo'n groot podium is fantastisch. Dat moeten wij - en de sporters - niet vergeten. Marit Bouwmeester snapt niet waarom er andere medailles dan gouden worden uitgedeeld. Ynkje Clevering wist dat de kans vooraf groot was dat het tussen Nederland en Australië zou gaan. Het scheelde niets, dus dan is dat heel dubbel.
Bij roeier Jan van der Beij is dat anders. Hij haalde de finale. Dat is niet niks, maar hij werd zesde. En dus was hij toch wat chagrijnig.
Hy liep twee keer net een bronzen medaille mis, maar hij heeft zichzelf wel op de kaart gezet
Lars de Leeuw over judoka Tornike Tsjakadoea
Het is ook maar net wat je verwacht. Zwemster Marrit Steenbergen had gehoopt op deelname aan de estafetteploeg, mar zwom alleen de series. Die baalt. Sisca Folkertsma speelde bij de voetbalvrouwen geen minuut, en werd uitgeschakeld in de kwartfinale, dus die baalt ook.
Judoka Tornike Tsjakadoea was niets meer dan een outsider, maar hij pakte toch twee vijfde plekken. Echt knap, maar wel dicht bij brons, wat hij net misloopt. Het verhaal van Elke Zonderland is bekend. Geen finale of medaille, maar gewoon niet fit genoeg voor een goede oefening."
Welke Fries heeft het het beste gedaan?
Lars: "Van de Friezen zonder medaille heeft Tsjakadoea de meeste indruk gemaakt. Hij liep twee keer net een bronzen medaille mis, maar heeft zichzelf wel op de kaart gezet bij het Nederlandse publiek. De geboren Leeuwarder werd geprezen om zijn 'vechtershart'. Bovendien had hij de scheidsrechter in beide partijen zeker niet mee, dus er had misschien nog wel meer in gezeten. Tsjakadoea kan met een heel tevreden gevoel terugkijken op deze Spelen."
Tornike Tsjakadoea © ANP
Roelof: "Dat is appels met peren vergelijken. Maar als je kijkt naar de verwachtingen, groeicurve en toekomstperspectief, dan zou ik ook Tsjakadoea zeggen. Die heeft zich echt laten zien."
Wat had beter gekund?
Lars: "Dan kom je toch uit bij Marit Bouwmeester. Van tevoren had zij niet getekend voor een bronzen medaille. Vooral haar eerste races in Tokio waren niet goed, en een diskwalificatie is met zo'n deelnemersveld vaak dodelijk. Dat ze uiteindelijk toch een medaille pakt, is dan wel weer heel knap."
Roelof: "De voetbalvrouwen waren beter dan Amerika en Clevering verloor met centimeters verschil, Steenbergen en Folkertsma kregen geen kans, Van der Bij eindige op het EK vóór landen waar hij nu van verloor, Bouwmeester heeft het maximale er niet uit gehaald, en Tsjakadoea had misschien wel recht op een ippon, die hij niet kreeg. Dus als je het zo bekijkt, kunnen ze allemaal beter. Maar misschien was dit wel het maximale."
Over minder dan drie jaar beginnen de Spelen van Parijs al. Op wie moeten we dan letten?
Lars: "Tsjakadoea. Hij weet nu wat het is om uit te komen op het hoogst haalbare judotoernooi. Hij heeft laten zien goed met druk om te kunnen gaan, en heeft nog genoeg potentie. Over drie jaar is hij 27 en op de top van zijn kunnen. Ik denk daarom dat hij in Parijs nog beter zal presteren. Een medaille dus."
Roelof: "Eigenlijk op alle Friese deelnemers die er nu ook waren. Epke is er niet bij, natuurlijk, en van de rest moeten we afwachten of ze zich plaatsen.
Sherida Spitse was nu geblesseerd en is dan 34 jaar. Fenna Kalma zou ook zomaar geselecteerd kunnen worden. Wat doet Marit Bouwmeester? Ze is dan 36. Mirthe Akkerman is een talentvolle zeilster uit Akkrum in dezelfde klasse. En Laila van der Meer is 20 jaar en zeilt al heel goed in de Nacra 17-klasse.
Is Sherida Spitse der oer trije jier by? © ANP
Let ook op judoka Sanne Vermeer. Ze is nu 23 jaar en nu al de nummer zes van de wereld. Omdat ze zich blesseerde, plaatste ze zich net niet. In haar klasse judoot nu nog de Franse Clarisse Agbegnenou en die wint altijd alles. De Spelen zijn in 2024 in Parijs, dus Agbegnenou is dan de grote favoriet.
En verder: Anouska Koster, Nicole Steigenga en Aafke Soet bij het wielrennen, Natascha Ausma bij het judo, Douwe Amels bij het hoogspringen, Steven Ottevanger, Bennie Tuinstra en Gijs van Solkema en de zussen Jasper allemaal bij het volleybal en Emma Piersma bij het beachvolleybal. En dan vergeet ik er hopelijk ook nog een paar!"