Dramatisch jaar voor groentetuinen: kou, water en slakken

Het lijkt een slecht jaar te worden voor liefhebbers van groentetuinen. En dat heeft alles te maken met het weer. Daar kunnen zij op het Sneker volkstuincomplex van 'Nut en Genoegen' over meepraten.
Tuinier Sytse Durksz heeft nog nooit zo'n slecht jaar meegemaakt:
'Nut en Genoegen' heeft twee volkstuinencomplexen en voorzitter Ingrid Wagenaar ziet dat het lang niet overal goed gaat: "Ik wil niet heel dramatisch doen, maar er zijn sommige tuiniers die het over een rampjaar hebben. Er is veel kou geweest en veel water en dat heeft niet iedere tuin goed gedaan."
Al is het niet overal slecht, zegt zij: "Tuiniers zijn wel creatief, want er zijn wel zaken die het natuurlijk wel goed doen. En het is niet zo dat het op het gehele complex ellendig is. Wij hebben kleihoeken in de tuin en wat meer zandige grond en daar zit wel verschil tussen. Wat ook wel grappig is: op mijn eigen tuin heb ik een aantal oude Friese rassen staan en die doen het verrassend goed."

Grond zo hard als beton

Tuinier Sytse Durksz heeft nog nooit zo'n slecht jaar meegemaakt: "De winter was goed: wij zitten hier op kleigrond. Die waren mooi doorgevroren en ineens kwam er veel water en bleef het erg koud. Veel planten kwamen niet op omdat het zo koud was en de grond was zo hard als beton. Dat is eigenlijk het probleem.
Sytse Durksz in zijn volkstuin © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Daarna kwamen de slakken aangegleden. Net op het moment dat er toch planten opkwamen. Durksz wil nog niet zeggen dat hij 's ochtends vroeg eerder een dieren- dan een groentetuin heeft met een groot aantal slakken, maar dat scheelt weinig.
Slakken zijn hier actief geweest © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Dat naast het klimaat ook het weer verandert, is nu wel duidelijk. Daar kun je natuurlijk op proberen in te spelen.

Wisselteelt

Dat ziet ook Ingrid Wagenaar: "Vanuit het bestuur denken wij daar zeker over na. Op onze ledenvergadering die wij hopelijk volgend jaar weer kunnen houden, zullen wij ook proberen daar meer op in te spelen. Dus dat mensen voor een hele droge, hete periode gewassen hebben en voor een wat nattere en koude periode. Dus dat je wat aan wisselteelt doet en op beide paarden aan het wedden bent. Want je kunt niet voorspellen wat het wordt."