Ministerie wil praten met inwoners Noordwolde over plannen voor nieuwe gasboringen

01 aug 2021 - 18:22

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat zal in gesprek met mensen in Noordwolde over de plannen om twee nieuwe gasvelden aan te boren. De plannen zijn van het Canadese bedrijf Vermilion.

Gaswinning bij Noordwolde - Foto: Omrop Fryslân, Ronnie Porte

Er zal volgens het ministerie een online 'inloopbijeenkomst' worden georganiseerd. Mensen kunnen daarvoor terecht op 8 en 9 september.

Het gesprek is niet alleen met mensen in Noordwolde, maar ook met bewoners van de Drentse dorpen Vledderveen en Wilhelminaoord. Het ministerie heeft bij alle huizen in de omgeving een brief bezorgd. Daarin staat dat het belangrijk is dat de omgeving goed betrokken wordt bij het project van Vermilion.

VDA-A en VDW-B

De plannen konden begin dit jaar al een paar maanden bekeken worden. Dat heeft 321 reacties opgeleverd. Op basis daarvan is in ieder geval de namen van de velden veranderd: niet meer Boergrup en Lombok, maar CDA-A en CDW-B.

Bewoners van de straat Boergrup in Vledderveen hadden bezwaar gemaakt tegen de naam. Ze waren bang dat hun huizen niet meer te verkopen zouden zijn door de naam.

Het veld VDA-A ligt op twee kilometer diepte tussen de zuidkant van Noordwolde tot ongeveer Vledder. Het andere veld ligt tussen Wilhelminaoord en het andere, lange gasveld.

De procedure voor toestemming om naar gas te boren duurt waarschijnlijk tot de zomer van 2024. In die planning wordt ook uitgegaan van een procedure bij de Raad van State. Dat ligt namelijk voor de hand, als je ziet naar procedures tegen andere boringen in de kleine gasvelden in het grensgebied.

Geld voor 'kansloze procedures'?

Of de gemeente Weststellingwerf, Westerveld en Steenwijkerland een procedure aangaan tegen de gasboringen, is nog niet zeker. Ze hebben er steeds minder zin in om geld uit te trekken voor procedures waarbij in het verleden bleek dat men bijna niet in het gelijk wordt gesteld.

Eind augustus presenteert het ministerie een document, waarin het onderzoeken aankondigt naar de mogelijke effecten van de gaswinningen. Daar worden dan ook alternatieven gepresenteerd voor boorlocaties. Het definitieve besluit van de minister over de plannen moet er begin 2024 liggen.

Trefwoorden: 
Noordwolde Vermilion gasveld
(Advertentie)
(Advertentie)