Bouwmeester: "Supertrots dat ik met mijn broer een medaille win"

Ze heeft wel eens gezegd dat ze niet begrijpt waarom er zilveren en bronzen medailles zijn, dat het alleen om goud gaat. Maar na een hectische week, die voor Bouwmeester eindigt met olympisch brons, kan ze toch tevreden zijn. "Ik denk dat ik niet mag klagen."
Bouwmeester moet wel tevreden zijn met brons, zegt ze tegen de NOS:
Voor de medal race van zondag lagen alle scenario's nog op tafel: Bouwmeester had kans om haar olympische titel te prolongeren, zilver en brons behoorden tot de mogelijkheden, maar ze kon ook nog helemaal buiten de medailles eindigen. Uiteindelijk moest ze dus met brons genoegen nemen.
Marit Bouwmeester: "Dit is gewoon kut natuurlijk"
"Ik had graag een andere kleur gehad. Het had ook anders kunnen lopen." Haar start in de beslissende medal race was niet goed. Ze raakte de boei en moest daarom een rondje om haar as draaien. Daarom begon ze met een flinke achterstand op klassementsleider Anne-Marie Rindom uit Denemarken. Bouwmeester moest juist vier plekken voor Rindom eindigen om goud te pakken.
Het was constant een 'uphill battle'. Ik heb echt alles gegeven wat ik had.
Marit Bouwmeester
"Deze race was zo karakteristiek voor de hele week", blikte ze terug. "Het was constant een 'uphill battle'. Ik heb echt alles gegeven wat ik had."
Marit Bouwmeester met haar broer en coach Roelof Bouwmeester © ANP
Na het zilver van Londen 2012 en het goud fan Rio de Janeiro in 2016 heeft Bouwmeester nu alle kleuren medailles. "Ik ben supertrots dat ik met mijn broer een medaille kan winnen." Haar broer, Roelof Bouwmeester, is oud-zeiler en ook al jaren de coach van Marit.
Ook hij denkt dat er niet meer in zat dan brons. "We kwamen voor goud. Maar als ik zie hoe deze week is verlopen, dan denk ik dat we blij mogen zijn met deze medaille."
Roelof Bouwmeester: "We waren niet goed genoeg"
Bouwmeester maakte het haarzelf zondag ook lastig door de startboot te raken. Daarom lag ze al snel op achterstand. "Toch kon het toen nog", denkt Roelof Bouwmeester. "Omdat we raceten met tien boten. En dat bleek ook wel."
In de medal race was er even een moment waarop Bouwmeester vierde lag en ze virtueel goud had. Roelof: "Dat kreeg ik niet mee. Ik lig op het water en ik zie zoiets nauwelijks. Ik zag wel dat haar tweede deel heel goed was en dat het de goede kant op ging."
Alles bij elkaar opgeteld, was het niet goed genoeg om goud te winnen.
Coach en broer Roelof Bouwmeester
Ondanks het feit dat ze kwamen voor goud, is Roelof tevreden. "Ik ben heel trots op hoe we ermee zijn omgegaan. Aan de andere kant: we hebben te veel fouten gemaakt. Dag 1 was niet goed genoeg, dag 4 was de valse start en dat was een grote fout. En ook de medal race begon niet goed. Dat alles bij elkaar opgeteld, was het niet goed genoeg om goud te winnen."

Vijf jaar hard getraind

Marit Bouwmeester moet ook leren leven met deze bronzen plak. "Normaal gesproken zou ik er niet blij mee zijn, ik doe het echt alleen voor goud. Ik heb vijf jaar keihard getraind om de allerbeste te zijn. Maar als je naar deze week kijkt, is het denk ik brons met een gouden randje."