Vrijwilligers maken stranden schoon: "282 stukjes afval binnen honderd meter"

Afval in de zee is een groot probleem. Uit onderzoek blijkt dat de Noordzee steeds schoner wordt, maar het probleem is nog lang niet opgelost. Op de stranden spoelt ook van alles aan. Duizenden vrijwilligers gaan bij de gehele Noordzeekust langs voor de achtste Beach Cleanup Tour.
Een eerdere opruimactie op Schiermonnikoog © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Een van de plaatsen waar ze zondag beginnen met de Beach Cleanup Tour is Schiermonnikoog. De andere Waddeneilanden komen ook aan de beurt. "Een van de redenen waarom we op de eilanden zijn, is nog steeds de containerramp met de MSC Zoe", vertelt Francine Hijmans van Stichting De Noordzee. "Van de 3,2 miljoen kilo die in zee belandde, ligt er nog steeds zo'n 800.000."

Afval in kleine stukjes

En het is zaak om dat er zo snel mogelijk uit te halen, legt ze uit. "Hoe langer het in zee ligt, hoe meer het uit elkaar valt in kleinere stukjes. Dan krijg je het niet meer goed uit de zee."
Het algemene beeld is wel dat het langzaamaan beter gaat. "We doen al twintig jaar afvalonderzoek. De afgelopen tien jaar is er een dalende trend: we vinden 27% minder afval op het strand."
Vrijwilligers op het strand bij een eerdere Beach Cleanup Tour © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Maar het is niet alleen maar optimisme: "Op een stukje van honderd meter vinden we nog steeds meer dan 282 stukjes afval. Dat vinden we nog veel te veel."

Sigaretten: klein, maar giftig

Dit jaar zoekt de opruimgroep vooral naar sigarettenfilters en -peuken: "Het is een klein afvalstukje, maar niet ongevaarlijk. Er zitten veel giftige stoffen in. Het bestaat voor 95% uit plastic en het kan tot acht liter water vervuilen."
En of het nu groot of klein is, al het afval is schadelijk, zegt Hijmans. "Alles heeft effect op de natuur en daarmee ook op de mens."