Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 4): Gezondheid

31 jul 2021 - 09:00

Het vrolijke beeld van de fitte, gezonde plattelandsbewoner klopt niet met de werkelijkheid. Gezondheid is het thema in deel vier van de FryslânDOK-serie Beklimmers van het vlakke land. Te zien op 31 juli bij NPO 2 en op 1 augustus bij Omrop Fryslân. Er hoort ook een podcast bij: daarin praten we met Herman Lelieveldt.

Volgens politicoloog Herman Lelieveldt, verbonden aan University College Roosevelt, heeft de vrije markt niet het beste met de bevolking voor, als het gaat om gezondheid. Mensen zijn niet in staat om de verlokkingen van goedkoop en niet-gezond voedsel te weerstaan, en vooral de plattelander is daar gevoelig voor. De overheid moet meer sturing geven, meent Lelieveldt.

Heilzaam

Buiten wonen zou gezonder zijn dan in de stad. Daar is meer ruimte, frisse lucht, een lager tempo en minder stress. Een heilzame omgeving voor lichaam en geest.

Maar uit onderzoek blijkt dat de plattelandsbewoner van nu last heeft van welvaartsziekten als stress, overgewicht en chronische kwalen, zelfs meer dan gemiddeld. Wat heeft het vrolijke imago van de gezonde buitenmens onderuitgehaald?

Blue zone

Jon Brouwers is huisarts in Bakkeveen. Ze introduceerde een nieuw concept van gezondheidszorg in haar dorp in het bosrijke zuidoosten van Fryslân. Geen pillen, maar een andere levensstijl zou de oplossing zijn voor de meeste ouderdomskwalen.

Met zo'n veertig vrijwilligers wil Brouwers van Bakkeveen een 'blue zone' maken. Een plek waar mensen minder ziek zijn en gelukkiger oud worden.

Oud-bioboeren Asse Aukes (l) en Elias van der Werf - Foto: Omrop Fryslân

Gezonde omgang met de natuur

Asse Aukes en Elias van der Werf waren boer op de grootste biologische boerderij van Fryslân, toen FryslânDOK daar twintig jaar geleden een film maakte. Twee boeren, intussen met pensioen, die gezondheid zien als iets dat begint bij een betere en gezondere omgang met de natuur.

Beklimmers van het vlakke land - Foto: Omrop Fryslân

Beklimmers

Met de serie Beklimmers van het vlakke land geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur & landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en, als laatste, de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK, Beklimmers van het vlakke land, deel 4: Gezondheid (een herhaling van 20/21 februari)

  • Zaterdag 31 juli, NPO 2, 15.30 uur (herhaling 1 augustus 13.10 uur)
  • Zondag 1 augustus, Omrop Fryslân, 17.00 uur (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)