Kunstwerk 'Broken Jug' in oktober in Harlingen geplaatst: licht brengt het tot leven

In oktober wordt het kunstwerk Broken Jug bij de sluizen in Harlingen geplaatst. In november volgt nog een officiële opening. Of het allemaal lukt om alles in gereedheid te brengen, is nog wel spannend. Maar deze week is al wel de verlichting getest op het gigantische kunstwerk van Frank Stella.
Het lichtplan voor het beeld laat twee kleuren zien, amber en blauw. Het licht beweegt met het tij mee. Bij eb kleurt het amber, als het vloed wordt, wordt het beeld blauw.

Lichtplan

Iris Dijkstra van Atelier Lek uit Rotterdam heeft met Tomas Danielse het lichtplan bedacht op de computer met een model van de Broken Jug. Bij de test kwam het beeld volgens haar tot leven. "Je ziet iedere keer andere details, heel mooi."
De beroemde Amerikaanse kunstenaar Frank Stella maakte het beeld al in 2001. Het is 14 meter hoog en 45 ton zwaar. Oerol-oprichter Joop Mulder heeft ervoor gezorgd dat het beeld in Harlingen is gekomen. Mulder, die dit jaar overleed, betrok Broken Jug in het concept Sense of Place als een van de landschapsprojecten om het Waddengebied als UNESCO Werelderfgoed zichtbaar te maken voor een breder publiek.
Broken Jug zal begin oktober geplaatst worden bij de ingang van het langparkeerterrein voor eilandgangers bij de Tsjerk Hiddesluizen.

Landmark

Volgens Iris Dijkstra is het beeld binnenkort van alle kanten goed te bekijken. Het komt op vier poten te staan en wordt daardoor een bepalend 'landmark'.
Iris Dijkstra © Atelier Lek
"Door de verlichting zie je iedere keer weer andere details. Het is ongekend om te werken met het beeld van zo'n beroemde kunstenaar", zegt Dijkstra. De lampen en kabels zijn besteld en zij hoopt dat alles op tijd arriveert, want ook voor deze spullen zijn de wachttijden tegenwoordig lang.