Opleiders van de wereldtop: drie paarden uit Bears op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen in Tokio bezorgen Friese sportfans regelmatig nachtwerk. Zo gaat de televise de komende nachten aan bij paardenfokkerij VDL Stud in Bears. Het familiebedrijf heeft maar liefst drie paarden opgeleid die de komende dagen in actie komen in Japan.
"Drie paarden op de Olympische Spelen, dat is natuurlijk fantastische reclame"
Springruiters uit Mexico, Brazilië en Ierland doen mee aan de Spelen met een paard uit Bears. Volgens Wiebe Yde van de Lageweg van het familiebedrijf is dat belangrijk voor de paardenfokkerij. "Zulke prestaties leveren natuurlijk veel aandacht op. Bij een medaille voor een van de paarden zal de telefoon niet direct overgaan, maar mensen weten ons dan wel te vinden."

Training van jaren

Toppaarden als Indoctro, Nimmerdor en Jus de Pomme maakten het bedrijf groot. De training die paarden bij VDL krijgen, duurt jaren. Aan het eind van het traject worden ze dan vaak verkocht aan topruiters, die EK's, WK's en dus Olympische Spelen springen. Soms doen ze dat ook terwijl de fokkerij nog eigenaar is van het paard.
© Arjen Bosselaar, Omrop Fryslân
Zo werd Jur Vrieling met Nederland tweede op de Spelen van Londen in 2012. Dat deed hij op VDL Bubalu, een paard uit Bears. De zilveren medaille hangt op kantoor bij Wiebe Yde: "Die hebben wij gekregen van Jur. Heel speciaal. Ik was er ook bij in Londen. Het voelt toch anders, een van je eigen paarden op de Spelen of een paard dat je hebt opgeleid en later doorverkocht."

Vroeg uit bed

Om de 'eigen' paarden deze week te volgen, moeten ze in Bears wel vroeg uit de veren door het tijdsverschil met Tokio. "We zetten de wekker. Ja hoor, geen probleem. Je kunt de volgende dag de uitslag wel lezen, maar het is ook gewoon een mooie sport om te volgen. Dus dat gaan we live zien."
Vroeg opstaan dus voor de familie Van de Lageweg volgende week. Met speciale aandacht voor de paarden VDL Edgar M (Brazilië), VDL Cartello (Ierland) en Hortensia van de Leeuwerk (Mexico).