PC en Freule raken kaarten niet kwijt: wat is er aan de hand?

30 jul 2021 - 09:10

Jaren werd erom gevochten: kaarten voor de PC. Maar ook al mogen er dit jaar minder mensen bij zijn dan anders, het is nog niet uitverkocht. En voor de Freule, die een week later gekaatst wordt, geldt hetzelfde. Wat is er aan de hand? We vragen het aan beide voorzitters: Ids Hellinga (PC) en Tjeerd Dijkstra (Freule).

Foto: Henk Bootsma

Mannen, hoeveel kaarten hebben jullie nog?

Hellinga: "Er zijn nog een paar honderd kaarten over. Maar nu het nog een week is, begint het wel weer te lopen. Dus we geloven wel dat we er nog veel van verkopen."

Dijkstra: "We hebben nog 600 kaarten van de 2.500 over. We zien wel dat er elke dag nog een tiental kaarten worden verkocht."

Hoe ging het de vorige jaren?

Hellinga: "Dan waren we altijd lang van tevoren uitverkocht. En op de woensdag zelf kwamen dan nog wel mensen naar het Sjûkelân om een stakaart te kopen, maar dat kan nu niet. Die kaarten zijn er dit jaar niet. In de regel zijn dat meer dan tweeduizend. Die mensen moeten nu een tribunekaartje reserveren."

Zo lag het Sjûkelân er vorig jaar bij op de vijfde woensdag van juli - Foto: Omrop Fryslân, Geert van Tuinen

Dijkstra: "Bij ons werd de helft van tevoren verkocht en de andere helft op de dag zelf. Voorheen kon je dus op de bonnefooi naar Wommels toe komen en dan kun je er altijd in, want er was capaciteit genoeg op en om het veld. Maar dat is nu niet zo, er zijn minder plaatsen. Dus ik wil de mensen ook op het hart drukken: wil je zeker zijn van toegang, dan moet je op onze website een zitplaats en daarmee een toegangsbewijs reserveren."

We zijn een beetje een 'proefkonijn'. Dat merken we in de praktijk ook, dat het bij veel mensen de drempel is.

PC-voorzitter Ids Hellinga

Wat is er dit jaar allemaal anders dan anders?

Hellinga: "Het is nog maar net bekend dat de PC gekaatst kan worden met publiek. De kaartverkoop is daardoor ook een heel stuk later van start gegaan. Het was eerst ook nog eens onduidelijk hoeveel mensen er op het Sjûkelân mochten zijn. Plus dat dat hele Testen voor Toegang eigenlijk niet van de grond is gekomen voor de meeste evenementen. We zijn een beetje een 'proefkonijn'. Dat merken we in de praktijk ook, dat het bij veel mensen de drempel is."

Dijkstra: "Bij ons ben je dit jaar dus niet zeker dat je zomaar binnenkomt als je op de dag zelf nog geen kaart hebt. Mochten we nog een kaartje overhouden, dan willen we die nog wel aan de man brengen. Maar ik wil eigenlijk zeggen: ga dat risico niet aan, want dan kom je mogelijk voor niets naar Wommels en kom je het terrein niet op."

Hellinga, jullie kregen ook veel vragen. Over de QR-code, over of mensen op de dag zelf nog binnen kunnen komen.

"Heel veel vragen. We hebben er in onze communicatie ook veel aan gedaan, alleen kennelijk is dat nog niet bij iedereen doorgedrongen. We hebben nog wel een week te gaan. We merken ook wel dat het vaak nog op het laatste moment wordt geregeld, dus het zal wel goedkomen."

Wat denkt u Hellinga, raken jullie alle kaarten nog kwijt?

"Dit jaar is alles zo moeilijk te voorspellen. In het begin van dit jaar waren de eerste voetbalwedstrijden met publiek ook niet altijd uitverkocht. Het is moeilijk in te schatten. Kennelijk is het bij de kaatspartijen ook zo."

De PC is vorig jaar helemaal niet doorgegaan. De Freule wel, maar zonder publiek. Dijkstra, wat betekende dat financieel voor jullie?

"We hadden inderdaad geen publiek, maar we hadden ook minder kosten. Met hulp van de sponsoren en KV Wommels hebben we maar net overleefd. Dit jaar zetten we de tribunes en banken wel op. Dan lopen we wel een financieel risico en hebben we een behoorlijke uitdaging. We moeten dus zeker de kaarten aan de man brengen."

Trefwoorden: 
kaatsen kaarten PC Freule
(Advertentie)
(Advertentie)