Sluismeester zijn op de Afsluitdijk is 'Tetris voor gevorderden'

30 jul 2021 - 09:20

Het zijn drukke dagen voor sluismeester Johan Vingerling. Het is zijn taak om al het scheepverkeer bij de sluis van Kornwerderzand op de Afsluitdijk op een veilige manier door de sluis te begeleiden. "Het is lopende bandwerk", zegt Vingerling.

Met bootjes die een Friese vlag hebben komt het bijna altijd wel goed:

De hele dag staat hij in contact met de vrachtschepen. Vaak krijgen zij voorrang, want als ze zwaar beladen zijn, liggen ze diep. Dus deze schepen kunnen niet te lang wachten, omdat ze afhankelijk zijn van het getij. "Je wilt niet dat door jouw toedoen, een vrachtschip op de Waddenzee in de problemen komt omdat het eb is."

Daarnaast heeft Johan zijn handen vol aan de recreatievaart. Maar gelukkig wordt hij hierbij geholpen door twee stewards. Ze begeleiden de schippers de sluis in en uit.

Opletten bij Duitse booten

Mark-Jan Enkhuizen is steward: "Als een bootje veel stootkussens heeft, dan weet je dat het een huurboot is dus dan moet je oppassen. Ook bij een Duitse vlag moet je opletten, bij een Nederlandse vlag is het 50/50 en bij bootjes met een Friese vlag dan weet je: dit komt wel goed, die kunnen wel varen."

Van stress heeft Vingerling geen last, hij heeft op zulke dagen 'gezonde wedstrijdspanning'. Daar kan hij wel tegen: "Dit is de mooiste tijd. In de winter kan het hier best eenzaam zijn. Maar ik blijf altijd trots dat ik hier op de Afsluitdijk mag werken."

De komende jaren ondergaat de Afsluitdijk een flinke verbouwing. De dijk wordt versterkt en verhoogd om Nederland ook in de toekomst te beschermen tegen het zeewater.

In 32 reportages, evenveel als het aantal kilometers van de Afsluitdijk, vertellen Omrop Fryslân en NH Media het verhaal van het iconische bouwwerk door de ogen van de mensen die elke dag met de dijk te maken hebben. Alle verhalen en het andere nieuws over de Afsluitdijk zijn te vinden op onze themasite.

(Advertentie)
(Advertentie)