Zorginstelling Leeuwarden zet eigen accu's in vanwege problemen op stroomnet

29 jul 2021 - 16:54

Omdat het elektriciteitsnet de vraag naar stroom niet aan kan, installeert een nieuwe zorginstelling in Leeuwarden zelf accubatterijen voor de eigen stroomvoorziening.

In monteur oan it wurk - Foto: ANP

Het gaat om de nieuwe afdeling Jabikshof van zorginstelling Noorderbreedte. Die afdeling kon niet in gebruik genomen worden, zolang het stroomprobleem niet opgelost was.

Het probleem speelt op meer plekken in de provincie. Het komt doordat er steeds meer zonnepanelen zijn die electriciteit terugleveren aan het stroomnet, en doordat er steeds meer woningen en bedrijven van het gas af gaan. "Elektriciteit is niet meer vanzelfsprekend", zei een woordvoerder van stroombedrijf Liander daar eerder over.

Volgens de zorginstelling kon de stroomtoevoer niet eerder aangelegd worden dan tussen 2023 en 2026. Tot die tijd zou de verhuizing uitgesteld moeten worden, terwijl verder alles daar in december van dit jaar al klaar voor zou zijn.

Door accu's te installeren denkt de zorginstelling dat de bewoners uiterlijk in maart van 2022 kunnen verhuizen.

'Goed en veilig'

De instelling krijgt wel een 'kleine' aansluiting van Liander. "Zo beschikken we straks over de elektriciteit die we nodig hebben", zegt regiomanager Bram Terpstra van Noorderbreedte in een brief aan de bewoners.

Volgens Terpstra zijn de accu's 'een goed en veilig alternatief' voor de stroomvoorziening.

Meteen na de bouwvakantie begint Noorderbreedte met het plaatsen van de accubatterijen en het aanpassen van de technische installatie.

(Advertentie)
(Advertentie)