Hoofdverdachte wapenbende Oosterwolde moet 11 jaar de cel in

De hoofdverdachte van de bende in Oosterwolde die in wapens en drugs handelde, is veroordeeld tot een celstraf van 11 jaar. Dat is een jaar meer dan de eis van Justitie.
De bendeleden van Oosterwolde kregen hun straffen te horen:
De verdachte wordt door de rechtbank gezien als de leider van een criminele organisatie. Met het verkopen van wapens heeft hij voor veel ellende gezorgd, zei de rechter.

Hogere straf dan de eis

Dat de rechtbank een hogere straf oplegde dan de tien jaar celstraf uit de eis, heeft met diverse zaken te maken. De hoofdverdachte zweeg op cruciale momentne, toonde zich niet verantwoordelijk en gaf anderen de schuld, het ging om een grote hoeveelheid wapens en de man was al een bekende van justitie. De man had al een strafblad van 24 pagina's.

Stoornissen, maar slim genoeg

De man heeft meerdere stoornissen en volgens de rechter is het risico op geweld in de toekomst groot. Ondanks de stoornissen krijgt de hoofdverdachte geen TBS. "Voor TBS is nodig dat iemand dusdanig ontoerekeningsvatbaar is, dat je niet kunt straffen. Dat is hier niet het geval. Bovendien wilde de man niet meewerken aan een onderzoek," zegt persrechter Jeff Biesma.
Volgens de rechtbank was de verdachte wel slim genoeg om anderen op pad te sturen en zo zelf uit beeld te blijven van de politie. De man was zo'n 21 maanden lang leidinggevende van een 'crimineel samenwerkingsverband.'
Verslaggever Auke Zeldenrust en persrechter Jeff Biesma
Volgens persrechter Biesma is het een zaak met veel impact. "Handel in wapens betekent ook dat wapens gebruikt kunnen worden, daar kunnen nare gevolgen aan kleven."

Tweede verdachte negen jaar

De tweede verdachte, een Sloveen die de rechterhand van de hoofdverdachte was, moet negen jaar de cel in. Hij krijgt net wat minder straf omdat hij niet de leider was en ook niet financieel profiteerde.
Voor de andere verdachten geldt tot nu toe dat ze lagere straffen krijgen. Zo zijn er straffen van 3,5 en 4,5 jaar opgelegd. Een Leeuwarder die als wapendeskundige bij de bende was aangesloten, heeft 34 maanden celstraf gekregen, waarvan 24 voorwaardelijk. Ook krijgt hij 240 uur werkstraf. Een andere Leeuwarder is vrijgesproken omdat zijn lidmaatschap niet kon worden bewezen.
De verdachten in de Ultegra-saak kwamen voor de rechter:
De bendeleden zijn in februari 2020 opgepakt bij een grote actie op zeventien verschillende locaties. Onder andere in Oosterwolde, Drachten en Leeuwarden deed de politie invallen, maar ook buiten de provincie. Bij de invallen vond de politie zware wapens en drugs.
De bende werd verdacht van allerlei feiten, zoals wapenhandel, fraude, oplichting en verduistering. De hoofdverdachte wordt ook mensenhandel verweten, omdat hij mensen om zich heen uitbuitte.
© De Vries Media