Duitsers blijven weg: bruine vloot opnieuw in de problemen

Het vaarseizoen leek op gang te komen na de versoepeling van de coronamaatregelen, maar veel schepen van de bruine vloot liggen weer stil. Nu Nederland rood kleurt op de Europese coronakaart zeggen buitenlandse toeristen af.
Het gaat nog niet zoals het moet met de bruine vloot:
De gasten van de klassieke zeilschepen komen voor 85 procent uit Duitsland. "En zij blijven nu weg", zegt schipper Eelke Dijkstra. "Dat komt doordat wij rood kleuren."
Het is niet voor het eerst dat de bruine vloot in de problemen raakt sinds de uitbraak van de coronacrisis. De schepen hebben lang stilgelegen en liepen daarom veel inkomsten mis. Subsidie van de Rijksoverheid bleef echter lang uit. Sommige schippers verkochten zelfs hun huis en woonden op de boot. Anderen zochten een extra baan.

Heel even blijdschap

Pas in mei dit jaar kwam er duidelijkheid over subsidie. Op 5 juni was er meer goed nieuws, want toen mochten de schepen weer beginnen met varen. Dijkstra: "Toen was het prima. Maar het klapt nu weer helemaal in."
De blijdschap is inmiddels verdwenen. Veel schepen liggen aan de kade.
Het komt voor dat er 's avonds nog wordt afgebeld door groepen voor de volgende dag.
Schipper Eelke Dijkstra
Want ook al mogen ze varen, er gelden nog wel maatregelen. Op een schip waar normaal gesproken ruimte is voor dertig mensen, kunnen nu nog maar tien tot twintig gasten mee. Daarom annuleren grotere gezelschappen. En voor kleinere groepen is het te duur om met zo'n groot schip op vakantie te gaan.
"Het komt voor dat er 's avonds nog wordt afgebeld door groepen voor de volgende dag", zegt Dijkstra.
© Omrop Fryslân, Jitze de Vries
En de situatie met de Nederlandse besmettingscijfers helpt dus ook niet mee. Op de coronakaart van het ECDC kleurt Nederland rood. Duitsland beschouwt Nederland als hoogrisicogebied. Dat betekent dat niet-gevaccineerden die terugkeren van een verblijf in Nederland eerst tien dagen in quarantaine moeten in Duitsland.