Olympisch eremetaal in Franeker: "Bij de brand verloor ze bijna alles"

29 jul 2021 - 11:53

Sven Kramer, Monique Knol, Epke Zonderland. Het zijn een paar van de bijna 30 Friese sporters die op de Olympische Spelen een medaille gewonnen hebben. Een deel daarvan zijn nu te bekijken in het kaatsmuseum in Franeker.

Er is olympisch eremetaal in Franeker te zien:

Het lijkt misschien wat vreemd: een tentoonstelling over de Olympische Spelen in het Kaatsmuseum. Maar wat veel mensen niet weten is dat het kaatsten vroeger een grote rol speelde op de Olympische Spelen.

Bij de Spelen van 1928 in Amsterdam werd door drie Friezen uit Fryslân en drie Friezen van buiten de provincie een demonstratie gegeven van het kaatsen. Een bijzonder affiche van toen is bewaard gebleven. Dat was de aanleiding voor heet kaatsmuseum om de Friese olympiërs in kaart te brengen, zegt Theo Kuipers van het museum.

"Het is zo bijzonder dat we dit affiche als enige hier hebben. We dachten: hier moeten we wat mee."

Zo ziet het eruit:

In het museum liggen nu medailles van meerdere Friese sporters. Onder andere de gouden medaille van Epke Zonderland van de Olympische Spelen in Londen in 2012. Maar ook medailles met een bijzonder verhaal, zoals die van wielrenster Monique Knol uit Wolvega. Ze won goud op de olympische wegrit van 1988.

Bij een brand in haar huis is bijna alles verloren gegaan, op haar medailles na. Kuipers: "Toen de brand al een behoorlijk deel verwoest had, vroeg ze aan een brandweerman om haar olympische medailles te redden. Ze is bijna alles kwijtgeraakt, maar haar medailles zijn er nog en die zijn hier te zien. Dat is toch wel heel bijzonder."

Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers
(Advertentie)
(Advertentie)