Wat levert een werelderfgoedstatus op?

29 jul 2021 - 09:10

Wat levert een werelderfgoedstatus op? Die vraag komt op nu de Koloniën van Weldadigheid eerder deze week deze status kregen. Het antwoord op de vraag weten ze bij het Woudagemaal in Lemmer. Daar kregen ze de status al in 1998.

De Koloniën van Weldadigheid zijn deze week uitgeroepen tot Werelderfgoed - Foto: Koloniën van Weldadigheid

We vragen het aan Sonja Hylkema van het Woudagemaal. Hoeveel bezoekers levert zo'n status nou op?

"Het levert niet direct extra bezoekers op. Daar is de status ook niet voor bedoeld. Het laat zien dat we uniek zijn in de wereld. Je trekt een bepaald soort toerist aan: de cultuurtoerist voornamelijk."

Het laat dus zien dat een bezoek de moeite waard is?

"Zo is het. Als je zelf naar het buitenland op vakantie gaat, dan ga je ook vaak naar de mooiste locaties. Dat geeft een Unesco Werelderfgoed natuurlijk wel aan: dat het een uniek, mooie plek is."

Dat is voor de toerist. En voor de mensen die in de buurt wonen?

"Dan lijkt het soms iets minder bijzonder. Dus hierbij ook een oproep aan iedereen die in de buurt woont: zoek eens een werelderfgoed bij je in de buurt op."

Ir. D.F. Woudagemaal - Foto: Omrop Fryslân, Jeroen Boersma

Geldt zo'n status eigenlijk voor altijd?

"Als je die status eenmaal hebt, dan houd je dat. Je moet het wel onderhouden: het is de bedoeling dat je het beschermt en behoudt voor de volgende generaties. Alleen als je het heel bont maakt, kun je van de lijst af worden gehaald. Dat is slechts een paar keer gebeurd."

Wat zijn de eisen?

"Een van de eisen is dat je uniek bent en dat alles nog authentiek is, zoals vroeger. Als je daar niet meer aan voldoet, dan heb je een probleem. Dan krijg je een waarschuwing."

En hoe druk is het momenteel bij jullie? Want slecht weer betekent voor jullie vaak extra bezoekers?

"Dat klopt. Dus als mensen nu langs willen komen, dan moeten ze even online reserveren. We houden de maatregelen nog in stand: we werken nog met tijdslots. Als die vol zitten, is het vol."

(Advertentie)
(Advertentie)