UNESCO Werelderfgoedstatus voor Koloniën van Weldadigheid met het Friese Oostvierdeparten

26 jul 2021 - 16:38

Een aantal voormalige kolonies van de Maatschappij van Weldadigheid zijn UNESCO Werelderfgoed geworden. Dat heeft het Werelderfgoedcomité maandag besloten. Daar hoort ook de Oostvierdeparten bij Noordwolde bij, dat vroeger onder de kolonie Wilhelminaoord viel.

Directeur Minne Wiersma: "Wat was het ontzettend spannend"

Het gaat om Frederiksoord, Wilhelminaoord (met Oostvierdeparten), Veenhuizen en Wortel. Alleen de kolonies die het meest intact gebleven zijn, hebben de Werelderfgoedstatus gekregen.

Lees hier het verhaal van Oostvierdeparten:

De betrokken bestuurders zijn zondag bij elkaar gekomen in Frederiksoord en Veenhuizen. Via een livestream hebben ze een vergadering van de UNESCO-commissie in de Chinese stad Fuzhou bijgewoond. Het besluit schoof echter een dag op en werd pas maandag bekend.

Er ging een gejuich op in Frederiksoord

Nu het feit er ligt kan er verder gewerkt worden aan de marketingplannen van de zeven kolonies die er ooit geweest zijn. Voor de betrokken overheden geldt dat het Werelderfgoed beschermd moeten worden.

'Hoeve 202' aan de Oostvierdeparten - Foto: Omrop Fryslân, Sian Wierda

Voor de UNESCO-status is al jaren gelobbyd. Eerste plannen waren er al rond 2003. In 2017 reisde wethouder Jack Jongebloed van Weststellingwerf met tal van andere bestuurders uit Nederland en België naar Parijs om daar het nominatiedossier aan te bieden.

Al eerder genomineerd

In 2018 bestonden de kolonies 200 jaar. De hoop was dat zij toen al UNESCO-gebied konden worden, maar dat lukte toen niet, mede omdat het ICOMOS twijfels had over de authenticiteit van de kolonies.

Oostvierdeparten is UNESCO, Westvierdeparten niet

De kolonies Merksplas, Ommerschans en Willemsoord zijn eerder uit de nominatie gehaald. Zo is Willemsoord niet 'authentiek' genoeg meer: er is een grote weg in het gebied aangelegd en deze kolonie heeft zich ontwikkeld tot een gewoon dorp.

Kolonisten zijn in 1912 aan de Westvierdeparten aan het aardappelrooien - Foto: Dorpsarchief Noordwolde

Onder Willemsoord viel ook Westvierdeparten in Weststellingwerf, dat in het verlengde van Oostvierdeparten ligt. Westvierdeparten is dus geen Werelderfgoed, maar Oostvierdeparten wel.

Voor de gemeente Weststellingwerf was het nieuws dat Westvierdeparten er niet bij zou horen een paar jaar geleden een hard gelach. Toch hopen de bestuurders dat de status ook op Westvierdeparten afstraalt. Alle zeven kolonies - Werelderfgoed of niet - trekken in ieder geval met elkaar op.

(Advertentie)
(Advertentie)