Bouw zonnepark Lemsterhoek begonnen

26 jul 2021 - 11:15

De aanleg van zonnepark Lemsterhoek is begonnen. Aan de kust van de IJsselmeer komen 58.000 zonnepanelen, die driekwart van de stroom voor De Lemmer zullen opwekken.

Foto: Shutterstock.com (chinasong)

Omwonenden binnen een straal van 350 meter kunnen voordelig zonnepanelen en een omvormer aanschaffen. Met energiecoöperatie Gaasterland is een intentieovereenkomst gesloten voor het lokaal afnemen van groene stroom uit het park. Aan de noordkant van het park wordt een deel van het zonnepark gebouwd voor de energiecoöperatie, die de stroom zal opwekken voor eigen leden.

Duurzame doelstellingen

Voor gemeente De Fryske Marren is het park een grote bijdrage voor de duurzame doelstellingen van de gemeente. "Naast zon op daken, ontkomen we niet aan zonnevelden om al het elektriciteitsgebruik van inwoners en ondernemers duurzaam op te gaan wekken", zegt wethouder Frans Veltman. "Dit zonnepark levert een substantiële bijdrage aan de verduurzaming van onze gemeente."

Natuurlijke aanpassingen

Het zonnepark wordt gebouwd op een locatie dat door de natte ondergrond niet geschikt is voor landbouw. Bij het park komen ook verschillende natuurlijke aanpassingen, zoals rietkragen en andere ecologische voorzieningen die het veenlandschap in stand moeten houden.

(Advertentie)
(Advertentie)