GGD-directeur: "Friese samenwerking in corona-aanpak was goed"

25 jul 2021 - 18:23

Directeur Margreet de Graaf van GGD Fryslân vindt dat de Friese samenwerking in de aanpak van het coronafirus heel goed is. Dat zei ze in het radioprogramma Buro de Vries, waar ze zondag zomergast was. "De samenwerking tussen de burgemeesters in onze Veiligheidsregio en de afstemming zijn prima. Dat was in andere plaatsen wel anders."

Beluister het volledige gesprek met De Graaf:

"Daarnaast was - en is - de vaccinatiecampagne een succes", zo zegt De Graaf. "Al kregen we er wel veel kritiek op in de media."

Laboratoriumcapaciteit

Wel erkent ze dat er ook fouten zijn gemaakt: "Meestal wat kleinere zaken gelukkig, maar in het begin hebben we misschien ook wel een verkeerde keuze gemaakt in de zogenoemde 'laboratoriumschaarste'. Dat ging over het inzetten van extra laboratoriumcapaciteit."

Margreet de Graaf over de samenwerking in de crisisorganisatie in Fryslân

Duitse laboratoria stonden toen klaar om een 'bulk' van ons over te nemen. "Daar hebben we toen geen gebruik van gemaakt. Nederlandse laboratoria waren daar wat huiverig voor en daar hebben we naar geluisterd. Achteraf bekeken hadden we eerder op die bulk moeten inzetten, in plaats van alleen gebruik te maken van de bekende eigen laboratoria met de vertrouwde kwaliteit en infrastructuur."

GGD-directeur Margreet de Graaf - Foto: Omrop Fryslân, René Koster

Meer over de Friese aanpak van de crisis, maar ook over haarzelf, haar wortels, haar favoriete muziek en haar werk als instructeur Body Balance bij een sportschool is terug te horen op de pagina van Buro de Vries.

Het volledige gesprek met Margreet de Graaf is ook te vinden op omropfryslan.nl/burodevries en als podcast op de bekende platformen.

(Advertentie)
(Advertentie)