Werelderfgoedstatus Koloniën van Weldadigheid 'kan wel disdag worden'

26 jul 2021 - 07:34

Het kan wel dinsdag worden, dat er een definitief besluit genomen wordt over de werelderfgoedstatus van de Koloniën van Weldadigheid. Dat zou zondag al, maar een vergadering daarover liep uit.

Frederiksoord - Foto: Koloniën van Weldadigheid

De vergadering gaat maandag verder, maar dan worden eerst de nominaties in Azië behandeld, zodat de mensen daar de vergadering overdag kunnen volgen.

De koloniën werden vanaf 1818 gesticht door de Maatschappij van Weldadigheid. De bedoeling was om armen uit het hele land tot goede burgers om te vormen door ze te laten werken op onontgonnen land, terwijl hun kinderen er een opleiding kregen.

Normaalgesproken zouden de koloniën maandag aan de beurt zijn, maar volgens een medewerker van de gemeente Westerveld, die de nominatie volgt, is er "een gerede kans" dat het dinsdag wordt. 's Middags zou er meer duidelijk moeten worden.

De meesne delen van de koloniën liggen in Drenthe, maar de Oostvierdeparten bij Noordwolde horen er ook bij.

In Frederiksoord was zondag een groep mensen bijeen, maar ze wachtten tevergeefs - Foto: Omrop Fryslân, Remco de Vries

In Frederiksoord was een groep mensen bijeen gekomen om de vergadering van Unesco te volgen. "Echt iedereen was ervan uitgegaan dat het vandaag behandeld zou worden", zegt directeur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid.

"We hebben nog contact gehad met het Belgische ministerie, zij zitten heel dicht op het congres. Ze zeiden: Minne, wat er ook gebeurt, er komt een besluit. Dus overal waren de champagneglazen gevuld. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat het nog goedkomt."

Direkteur Minne Wiersma van de Maatschappij van Weldadigheid moet nog even geduld hebben

(Advertentie)
(Advertentie)