TERUGBLIK: Friese olympiërs op de zomerspelen, deel 1

Omrop Fryslân volgt al jaren de Friese deelnemers aan de Olympische Spelen. Voor deze terugblik groeven we in het televisie-archief naar de Friese inbreng op de zomerspelen van 1996, 2000 en 2004. Volgende week deel twee, met een terugblik op de zomerspelen van 2008, 2012 en 2016.
Een gouden medaille uit 1996 voor het volleyballen © Omrop Fryslân

1996 Atlanta

De gouden medaille voor het Nederlandse volleybalteam op de zomerspelen van 1996 was ook een Fries succes. Drie gouden medaillewinnaars: Olof van der Meulen, Jan Posthuma en Richard Schuil komen uit Fryslân, en coach Joop Alberda is een 'Fries-om-utens', een Fries die buiten de provincie woont.
In een spannende vijfsetter slaagden de mannen erin de favoriete Italianen te verslaan. Omrop Fryslân registreerde de finale in het stamcafé van de volleyballers, De Draai in Sneek. Een dag later was er een cameraploeg op Schiphol, waar familie en fans de kampioenen opwachtten.
Kijk naar de reportages over de volleybalfinale en de thuiskomst van de Friese volleyballers in 1996:

Een hoofdrol voor Sneek

Aan de Olympische Spelen van 1996 deden opvallend veel Snekers mee: zeven inwoners en twa oud-inwoners kwamen in actie in Atlanta. Het zijn volleyballers Jan Posthuma, Olof van der Meulen en Erna Brinkman, de zeilers Frank Hettinga, Willem Nico en Gerhard Potma, roeister Jissy de Wolf en de broers Kouwenhoven, die oorspronkelijk uit Twellega komen.
Bij terugkomst was er een huldiging voor hen in Sneek. Vooral de volleyballers en hun coach stonden in de spotlights.
Kijk naar de reportages over de Sneker Olympia-gangers en hun huldiging in 1996:

Ander Fries succes in 1996

Een andere olympisch kampioen in Atlanta was het springpaard Jus de Pomme, uit de stal van Wiepke van de Lageweg uit Bears. De Duitse ruiter Ulrich Kirchhoff won met de hengst twee gouden medailles bij het individueel springen en in de landenwedstrijd springen. Nog geen twee weken later stierf Jus de Pomme echter aan een koliekaanval.
Ook bij de Paralympics in Atlanta was er een Fries succes: Jappie Walstra uit Tijnje won zilver bij het handboogschieten.
Kijk naar de feestelijke ontvangst van medaillewinnaar Jappie Walstra in Tijnje in 1996:

2000 Sydney

Er waren geen Friese prestaties bij de Olympische Spelen van 2000 in het Australische Sydney. Wel zaten er drie Friezen in de volleybalselectie: de broers Erik en Richard Schuil en Joost Kooistra. Na verlies tegen Joegoslavië in de kwartfinale na vijf sets werd Nederland uiteindelijk vijfde.
Voor de Spelen deed de volledige olympische selectie van het dameswielrennen in 2000 mee aan de Profronde van Surhuisterveen.
Wielrenster Leontien van Moorsel beschouwde het als een goede training voor Sydney en dat bleek: Van Moorsel won bij de Olympische Spelen in 2000 drie keer een gouden medaille en één keer zilver op verschillende wielrenonderdelen.
Kijk naar de deelname van Leontien van Moorsel aan de Profronde van Surhuisterfean in 2000:

2004 Athene

Drie Friese sporters deden mee aan de zomerspelen van 2004 in het Griekse Athene. Voor zeilster Petronella de Jong en volleyballer Richard Schuil was er echter geen succes. De Jong slaagde er met een vierde plek niet in een medaille te halen in de Ynglingklasse van het zeilen en het Nederlandse volleybalteam kwam niet aan de kwartfinales toe.
Wel was er brons voor zwemster Inge Dekker uit Heerenveen. Zij werd met de damesestafetteploeg derde bij de 4x 100 meter vrije slag in een tijd fan 3.37.59, een nieuw Nederlands record.
Zwemster Inge Dekker in 2004 © Omrop Fryslân

Friese officials

Het olympisch dorp in Athene bestond uit zo'n dertigduizend inwoners: sporters, persmensen en de zogenaamde bobo's. In die laatste groep van officials en juryleden werd Fryslân in 2004 ook vertegenwoordigd: door umpiremanager bij het hockey Yolande Brada en Josje Hofland, judge bij het zeilen.
Ook Kornelis Bijlsma uit Buitenpost was in functie in Athene. Hij is dan coach, fysiotherapeut en teammanager van de uit twee vrouwen bestaande olympische triatlonploeg.
Kijk naar de reportages over de Friese officials en de Friese coach bij de Olympische Spelen in 2004:
Meer olympische sporters in het verleden op Weromrop:
1991 Fryslân is te klein: volleyballer Jan Posthuma
1996 It Ljocht Op Potma-Hettinga-Potma
1996 It Ljocht Op Jappie Walstra
2004 De Leeuwarder Courant, tijdelijk ochtendkrant vanwege de Spelen
2004 Medaillewinnaars Leontien van Moorsel en Anky van Grunsven bij de 25e editie van het Concours Hippique in Drogeham
Kijk ook:
2018 Fiel de nacht met Jan Posthuma