Marit Bouwmeester enige Friese olympiër op maandag

Zeilster Marit Bouwmeester uit Warten is de enige Friese olympiër die maandag in actie komt. En ze kan aan de bak: na haar slechte start in de Laser Radial-klassse staat de regerend olympisch kampioene achttiende.
Marit Bouwmeester © ANP
Bouwmeester is haar jacht op een nieuwe gouden medaille slecht begonnen. In de eerste race van zondag werd ze 21, in de tweede race 14e.
"Dit was niet mijn beste dag", zei Bouwmeester. "Het ligt allemaal dicht op elkaar, het is 'close-racing'. Maar ik heb twee kostbare fouten gemaakt en dat heeft veel punten gekost."

Omstandigheden

Bouwmeester concludeerde dat ze niet goed genoeg omging met de omstandigheden. "Vanochtend bij de eerste race stond er niet veel wind en toen was ik te ongeduldig. In de tweede race wilde ik dat beter doen, maar toen stond er veel wind en was ik te geduldig. Ik had er meer van kunnen maken."
De Friezin verwacht wel dat er door de wisselende omstandigheden ook anderen in de problemen zullen komen, maar ze wilde vooral naar zichzelf kijken. "Ik kan beter lagere punten varen. Daar ga ik de komende dagen alles aan doen. Het is nog lang niet voorbij."

Aansluiting

De 33-jarige Bouwmeester, op de Spelen van 2012 al goed voor zilver, verloor na de start al snel de aansluiting met de snelste boten. In het water bij het eiland Enoshima kon ze haar achterstand niet meer goedmaken en kwam ze niet verder dan de 21e plaats.
In de tweede race, die even werd uitgesteld vanwege te weinig wind, werd ze wel wat beter. Bouwmeester begon echter weer niet goed, maar met een opmars kwam ze nog tot de veertiende plaats.

Race 3 en 4

De zeilers strijden in totaal in tien reguliere races, twee per dag. Het slechtste resultaat in de tien races mogen ze wegstrepen. Na de tien races volgt nog de medal race, waarin de punten dubbel tellen.
Maandag staan race 3 en 4 in de Laser Radial-klasse op het programma. De dag begint voor Bouwmeester iets later dan aanvankelijk gepland: race 3 start om 7.35 uur. Iets later op de ochtend is race 4.

Andere sport op maandag

Andere sporten kijken? Inschakelen kan bijvoorbeeld voor de volgende wedstrijden: