Docenten Beyers Naudé geven les op Zaailand tegen uitzetting leerling

Op het Wilhelminaplein in Leeuwarden is vanmiddag actiegevoerd tegen de uitzetting van de 15-jarige Yaroslava Tymts en haar familie. Yaroslava zit op het Christelijk Gymnasium Beyers Naudé en de actie wordt ook door die school georganiseerd.
Docenten protesteren tegen uitzetting van Yaroslava
Yaroslava en haar familie zijn uitgeprocedeerd en moeten terug naar Oekraïne, naar De Krim. De juridische procedure loopt nog wel, maar er is geen garantie dat ze dat in Nederland mag afwachten. Ze kunnen ieder moment uitgezet worden.
De school vindt dat ze in Nederland horen. De docenten kiezen daarom voor een actievorm die past bij het onderwijs: er werd een schoollokaal nagemaakt op het plein met tafels, stoelen, spandoeken en een beeld van een grote Romein; symbool voor het Beyers Naudé.

"Ontzettend dankbaar"

De docenten gaven daar korte lessen. Naast de docenten sprak ook rector Dirk-Jan Dekker, een klasgenootje en Yaroslava zelf. Ze was zichtbaar aangedaan door het gebeuren: "Ik ben de school, mijn medeleerlingen en alle naasten ontzettend dankbaar voor alle steun en hulp. Het is echt heel fijn om juist in deze tijden gesteund te worden." Terwijl de mensen toegesproken werden, ging een deel van de 20 leraren rond met flyers om handtekeningen binnen te halen.
De actie op het Wilhelminaplein in Leeuwarden zaterdagmiddag © Omrop Fryslân, Remco de Vries
Verslaggever Remco de Vries voorafgaand aan de actie op het Zaailand in Leeuwarden
Wolter Kleine, docent Engels: "We werden er enorm door verrast dat Yaroslava en haar familie het land moeten verlaten. Daarom werd er meteen actie ondernomen om op het Zaailand te protesteren. Centraal staat Yaroslava, wij willen haar niet kwijt. Ze is een fantastische leerling. Ze staat altijd klaar voor anderen en nu zou ze na zo'n zeven jaar met haar broertje weer terug moeten naar Oekraïne. Of het daar nu veilig is of niet, daar gaat het ons niet om. Ze hoort hier."
Yaroslava Tymts (links) en rector Dirk-Jan Dekker © Omrop Fryslân, Remco de Vries