Ons meest eenzame plant: de bosbraam staat nog maar op één plek

Als planten emoties konden voelen, is dit de meest eenzame plant van Fryslân: de bosbraam. De plant is noch slechts op één plek in Fryslân te vinden: bij de Bekhofschans bij Oldeberkoop.
Botanist Karst Meijer tussen de bosbraamplanten © Omrop Fryslân
In Drenthe is er ook nog een klein aantal locaties en meer zijn er niet in Nederland. Botanist en curator van het Herbarium Frisicum in Wolvega, Karst Meijer, vindt dat de soort op de rode lijst van bedreigde en beschermde planten thuishoort.
"Het is een bramensoort die alleen maar voorkomt in oude bossen of restanten daarvan", zegt Meijer. "In Nederland hebben we meer dan 200 soorten bramen en in Fryslân komen meer dan 70 soorten voor. En dit is eigenlijk de enige braam die we hebben die sterk bedreigd is maar op één plek groeit."
Karst Meijer van het Herbarium Frisicum
Meijer heeft de plant jaren geleden zelf gevonden. In het buitenland komt 'ie nog wel wat meer voor, omdat daar meer oude bossen zijn.

"Schouder waar een spitsje uittreedt"

Het meest opvallende aan de bosbraamplant is het blad, dat wat spits toeloopt. Meijer: "Wij noemen dat altijd een schouder waar een spitsje uittreedt. Dat maakt hem onmiddellijk herkenbaar in het gebied."

Nog maximaal tien jaar

De botanist geeft de plant nog maximaal tien jaar en dan is de bosbraam verdwenen. Andere planten - dan met name grassoorten plus struiken - nemen het over, waardoor de speciale braamsoort te veel in de schaduw komt.
Er is een stekje van de plant op een andere locatie geplant om de kans groter te maken dat de soort niet uitsterft in Fryslân.
Als je nu geen aandacht schenkt aan deze soort, dan ben je hem voorgoed kwijt.
Karst Meijer van Herbarium Frisicum
Eigenlijk vindt Meijer dat de plant en de locatie beter beschermd moeten worden door het op de landelijke lijst van beschermde soorten te zetten: "We weten nog helemaal niet wat de relaties zijn met de omgeving en de relaties met insecten. Dat zijn allemaal zaken die we nog moeten ontdekken. Als je nu geen aandacht schenkt aan deze soort, dan ben je hem voorgoed kwijt."
Selsume toarnbei fertsjinnet beskerming