Vader en moeder Bouwmeester: "Kleine kans dat dit haar laatste Spelen zijn"

24 jul 2021 - 12:00

De jacht op een tweede gouden medaille in de Laser Radial begint zondag voor regerend olympisch kampioen Marit Bouwmeester, maar eigenlijk begon die jacht al in 2018. Voorbereidingen op EK's en WK's werden afgezegd om in Japan op het olympische water te trainen. Voor de uitgestelde Spelen van 'team Bouwmeester' moet alles wijken.

Een kleine Marit Bouwmeester wint haar eerste prijs:

De voorbereiding vroeg ook een fysieke verandering van Bouwmeester. Deze week pakten landelijke media uit met het verhaal dat Bouwmeester niet in de olympische tenues van NOC*NSF past.

Bouwmeester is bodybuilder geworden

De zeilster van Warten heeft zo hard getraind, dat ze een grotere variant van de oranjekleding nodig had. En dat heeft een reden, vertelt moeder Klaske. "Omdat de mast van haar boot nu van carbon is, moest ze meer spierkracht hebben. Ze is een bodybuilder geworden."

Bouwmeester is nu 33 jaar. De volgende Spelen zijn in Frankrijk in 2024. "Eerst komt het WK in Scheveningen. Dat is in 2023. Ik denk dat ze daarbij wil zijn en dan is het nog maar een jaartje wachten op de Spelen in Frankrijk", zegt vader Jeen. "We weten het natuurlijk niet, maar ik denk dat ze nog wel even doorgaat."

Foto: Omrop Fryslân

We moeten alles op onze laptop volgen. Mooi met z'n tweeën. Dat heb ik het liefst.

Vader Jeen Bouwmeester

Zo'n 100 atleten op de Spelen zijn inmiddels positief getest op het coronavirus. Hetzelfde virus dat ervoor zorgt dat vader en moeder Bouwmeester de jacht fan Marit op goud thuis moeten volgen.

Ze hadden al een appartement in Japan geboekt vorig jaar, toen alles niet doorging. "Dat is wel heel jammer. Maar het is niet anders", zegt Klaske. "We moeten alles op onze laptop volgen. Mooi met z'n tweeën. Dat heb ik het liefst", zegt Jeen.

Over haar kansen zijn vader en moeder duidelijk. "Kijk, voor Marit telt alleen goud. Ze hoort bij de besten van de wereld. Al in 2011 was ze voor het eerst wereldkampioen. Dan ben je wel een van de kanshebbers", zegt Jeen.

Alles moet wijken voor goud

"Wij zouden niet teleurgesteld zijn in zilver. Marit wel. Alles moet wijken voor goud."

Dat zit ook in haar voorbereiding. "Dat is enorm. Direct na de Spelen in Rio ging ze al naar Japan om te trainen. Dat is een gouden greep geweest, want vorig jaar zat de haven op slot", zegt Klaske. Marit heeft daardoor data kunnen verzamelen, terwijl broer en coach Roelof beelden verzamelde van de trainingen.

Klaske en Jeen Bouwmeester pakken de plakboeken erbij en vinden herinneringen aan de succesvolle zeilperiode van hun kinderen Anneke, Roelof en Marit:

In 2012 kon broer Roelof niet op de Olympische Spelen staan vanwege een blessure. "Daarom zou het nu extra mooi zijn als ze samen succes halen. Dan is het ook een beetje voor Roelof", zegt Klaske.

Schema Marit Bouwmeester:

  • 25 juli om 05.05 race 1 en om 08.45 race 2;
  • 26 juli om 05.05 race 3 en om 08.45 race 4;
  • 27 juli om 05.05 race 5 en om 06.45 race 6;
  • 29 juli om 05.15 race 7 en om 08.15 race 8;
  • 30 juli om 05.05 race 9 en om 09.20 race 10;
  • 1 augustus om 08.33: medalrace.

Iedere dag twee races tussen 05.00 en 11.00 uur. De medalrace is de laatste race en telt qua punten dubbel. Doel is 10 races zeilen plus medalrace, maar dat hangt wel af van de wind. Dat geldt ook voor de tijdstippen. Als het weer niet meezit, kunnen de tijdstippen veranderen.

(Advertentie)
(Advertentie)