Omrop TIP: Beklimmers van het vlakke land (deel 3): Landbouw

24 jul 2021 - 10:30

Er lijkt een tweedeling tussen 'hightech'en biologische landbouw. Maar over een andere manier van landbouw gaat aflevering 3 van de serie 'Beklimmers van het vlakke land' van FryslânDOK. Te zien op 24 juli bij NPO2 en op 25 juli bij Omrop Fryslân. Er is ook een podcast bij, deze week praten we met Imke de Boer en Evelien de Olde.

In deze FryslânDOK de wetenschappers Imke de Boer en Evelien de Olde. Verder een bezoek aan de 'zelfoogsttuin Us Hôf' in Sibrandabuorren, waar ze werken op basis van permacultuur. 'Us Hôf' is een 'Community Supported Agriculture', oftewel een bedrijf dat samenwerkt met de samenleving waaraan het de gewassen levert.

Verder gaat FryslânDOK naar foeragehandelaar Theo Mulder in Kollumerzwaag. Zijn missie is minder kunstmest en pesticiden gebruiken.

Us Hof in Sibrandabuorren - Foto: Omrop Fryslân

Podcast met Imke de Boer en Evelien de Olde

Bij de Beklimmers-serie hoort ook een podcast, waarin de betrokken wetenschappers uitgebreid worden geïnterviewd. Imke de Boer en Evelien de Olde zijn onderzoekers 'dierlijke productiesystemen' aan Wageningen University & Research. Hun visie begint bij de burger. Die moet worden betrokken bij de productie van zijn eigen voedsel, zodat hij daarvoor verantwoordelijkheid voelt.

Bovendien pleiten De Boer en De Olde voor 'milieuplafonds', dat wil zeggen: de maximale belasting die een regio kan hebben van de landbouw. Het idee: de boer is niet alleen producent, maar ook 'steward' van het landschap en wordt daarvoor ook betaald.

Met de serie 'Beklimmers van het vlakke land' geeft FryslânDOK ruimte aan nieuwe initiatieven, vaak kleinschalig en lokaal, gebaseerd op grote ideeën en idealen. Van pluktuinen tot technologische innovaties, van een 'Blue Zone' tot nieuwe vormen van democratie. Alle negen afleveringen hebben een eigen thema: perspectief, natuur en landschap, landbouw, gezondheid, het dorp van de toekomst, jongeren, bestuur, spiritualiteit en als laatste de Friese cultuur. De plannen en ideeën komen van wetenschappers en van de plattelandsbewoners zelf.

De FryslânDOK-serie is gemaakt door programmamakers Bart Kingma en Albert Jensma. Het camerawerk is van Jan Bensliman, en Bauke de Haan deed de montage.

Albert Jensma, Jan Bensliman en Bart Kingma - Foto: Omrop Fryslân

FryslânDOK 'Beklimmers van het vlakke land deel 3: Landbouw (een herhaling van 12-13 december 2020.)

  • Zaterdag 24 juli 15.30 uur op NPO2 (herhaling zondag 25 juli 13.10 uur)
  • Zondag 25 juli 17.00 uur op Omrop Fryslân (herhaling elk uur)

FryslânDOK wordt Nederlands ondertiteld.

(Advertentie)
(Advertentie)