Judoka Tornike Tsjakadoea grijpt net naast het brons op de Olympische Spelen

24 jul 2021 - 13:15

Judoka Tornike Tsjakadoea heeft op de Olympische Spelen net geen bronzen medaille gewonnen. In de klasse onder de 60 kilogram verloor de geboren Leeuwarder de strijd om het brons van Yeldos Smetov uit Kazachstan.

Foto: Orange Pictures

In de eerste ronde moest Tsjakadoea tegen Amartuvshin Dashdavaa uit Mongolië. Een zware loting voor de Drachtster. Dashdavaa won vorig jaar nog een grote wedstrijd, de Grand Slam in Parijs, maar Tsjakadoea pakte de winst na Golden Score.

Gigastunt met winst op nummer een

Ook in de tweede ronde trof Tsjakadoea het niet met de loting. Hij moest tegen Robert Mshvidobadze uit Rusland. Mshvidobadze is de nummer drie van de wereld, tweevoudig Europees kampioen en de nummer één van de plaatsingslijst, maar Tsjakadoea pakte al snel een score met een wara-ari en de Rus kon geen score meer pakken.

Tsjakadoea stuntte dus met een plek in de kwartfinale.

In de kwartfinale moest hij tegen Yung Wei Yang uit Taiwan. Tsjakadoea is zelf de nummer twaalf van de wereld, Yng de nummer elf. Tsjakadoea verloor het duel op ippon. Daardoor kwam hij in het schema van de herkansingen terecht.

Strijd om het brons

Daarin nam hij het eerst op tegen Artem Lesiuk uit Oekraïne, de nummer 25 van de wereld. Die partij won hij al snel met een ippon.

In de wedstrijd om het brons nam Tsjakadoea het op tegen de Kazach Yeldos Smetov. De Fries leek aan de winnende hand, maar in de 'golden score' kreeg Tsjakadoea een score tegen door ingrijpen van de videoscheidsrechter.

'Foutje'

"Door één klein foutje was het over. Hij stond op twee straffen en de derde straf zat eraan te komen. In de golden score wilde ik een worp maken, maar ik werd overgenomen. Een foutje van mij", zei Tsjakadoea na de wedstrijd.

"Direct na het gevecht was ik echt helemaal kapot, maar ik kan terugkijken op een goede dag. Ik heb de beste versie van mezelf laten zien", aldus de Fries.

Volgende week komt Tsjakadoea nog in actie op het teamonderdeel. "Het is niet moeilijk hier nog te blijven. Ik wil de anderen gaan aanmoedigen, net als dat ze bij mij hebben gedaan. We zijn één team. En volgende week gaan we met zijn allen vechten."

Tornike Tsjakadoea over zijn olympische dag

(Advertentie)
(Advertentie)