Tussen de olifanten of op safari: VR-bril helpt kinderen op spoedeisende hulp

23 jul 2021 - 19:29

Op de spoedeisende hulp (SEH) in ziekenhuis Nij Smellinghe in Drachten wordt de VR-bril ingezet om spanning bij kinderen weg te nemen. Zo worden onderzoeken, bloedprikken of een echo minder spannend voor de kinderen. Ook ervaren ze dan minder pijn.

Anne Marin zag van alles, van een luchtballon tot helikopters:

Kinderen van 5 jaar en ouder kunnen gebruik maken van de bril. Ze kunnen zelf uitkiezen wat ze willen zien. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld tussen de olifanten op safari of naar een natuurgebied in Antarctica. Ook kunnen ze spelletjes doen.

SEH-verpleegkundige Margreet Westra vertelt over de werking van de VR-bril: "Kinderen komen hier bijna altijd onverwacht en hebben dan een stuk spanning bij zich. Ze ervaren pijn en zijn bang voor het onbekende, dan is het mooi dat we die focus kunnen verleggen en de kinderen mee kunnen nemen in een wereld van 3D-beelden, geluid en 360 graden om zich heen."

Anne Marin mocht de bril testen: "Je ziet een heel andere wereld, allemaal andere dingen: een luchtballon, een helikopter."

Het is niet alleen het kind dat spanning ervaart, ook de ouders.

SEH-verpleegkundige Margreet Westra

De medewerkers van het ziekenhuis hebben een tablet waarmee ze mee kunnen kijken met het beeld. Ook de ouders en broertjes of zusjes kunnen mee kijken op de tablet. "Kinderen reageren enthousiast, en niet alleen de kinderen, ook de ouders. Want het is niet alleen het kind dat spanning ervaart, ook de ouders ervaren spanning."

Bij klachten als epilepsie of duizeligheid wordt het afgeraden om de bril te gebruiken, vanwege de prikkels.

Positieve ervaring

Het doel is niet alleen om de pijn en spanning op het moment te verlichten, maar ook om de associatie met het ziekenhuis te verbeteren. "We hopen dat de focus dan verlegd wordt naar iets positievers, en dat de kinderen met een positieve ervaring Nij Smellinghe verlaten."

Anne Marin test een VR-bril (ze ligt niet op de SEH, maar mocht wel de VR-bril op) - Foto: Omrop Fryslân, Jantine Stoffers

De SEH doet de komende tijd onderzoek naar de waarde van virtual reality bij behandelingen van kinderen. "We doen een pilot van drie maanden onder kinderen, om te kijken wat de meerwaarde is. Met die ervaring hopen we het uiteindelijk ook uit te rollen naar volwassenen."

Er zijn in het ziekenhuis als andere middelen om patiënten te helpen, zoals televisie of muziek.

Pijn en angst verminderen met een Virtual Reality bril

(Advertentie)
(Advertentie)