Elmar Kuiper met verhaal en gedicht opnieuw in de prijzen bij Rely Jorritsma

23 jul 2021 - 17:04

De jury van de Rely Jorritsmaprijs, die dit jaar voor de 67e keer is uitgeschreven, heeft drie verhalen en drie gedichten bekroond. Elmar Kuiper uit Jorwert won een prijs voor zowel een verhaal als in gedicht.

Elmar Kuiper - Foto: Piet Douma

De Jorwerter Elmar Kuiper kreeg voor zijn verhaal 'In frjemde fûgel' en voor zijn gedicht 'Ferlosboartsje' een prijs. Vorig jaar en in 2019 won Kuiper ook al een rely.

De verhalen 'Crossroads' van Gerrit Hoekstra (Winsum) en 'Op frijersfuotten' van Bregtje Sijtsma (Aviemore, Schotland) werden ook bekroond. Datzelfde geldt voor de gedichten 'In healsliten aureooltsje' van Fedde Dijkstra (Leeuwarden) en 'it waad' van Sytse Jansma (Harlingen).

Anoniem beoordelen

De Rely Jorritsmaprijs is voor Friese verhalen en gedichten. Een onafhankelijke jury beoordeelt de inzendingen anoniem en bekroont maximaal vijf verhalen en vijf verzen. Ieder bekroond verhaal of gedicht wordt gehonoreerd met 1000 euro. De jury voor 2021 bestond uit Inge Heslinga, Rianne Blokzijl en Beart Oosterhaven.

Zij kregen dit jaar 97 inzendingen: 34 korte verhalen en 63 gedichten.

Rely Jorritsma (1905-1952), geboren in Jellum, had in zijn testament laten opnemen dat er ieder jaar een prijsvraag moet worden uitgeschreven voor de beste vijf gedichten en de beste vijf verhalen in de Friese taal. Al sinds 1954 wordt zijn wens uitgevoerd.

De vijf winners moeten nog even wachten op hun prijzen: die worden op zaterdag 2 oktober in het Leeuwarder stadhuis uitgereikt.

(Advertentie)
(Advertentie)