Werkloosheid in Fryslân neemt weer af, druk op de arbeidsmarkt groter

22 jul 2021 - 18:53

De werkloosheid in Fryslân neemt steeds meer af. Dat blijkt uit onderzoek van het UWV. Het lijkt op herstel na de crisis, want de werkloosheid is nu weer op het niveau van voor corona. De druk op de arbeidsmarkt in Fryslân blijft dan ook hoog.

Werkloosheid in Fryslân neemt af

Het is een tegenstelling die je niet verwacht. We zitten middenin een crisis, maar toch hebben veel mensen een baan. Het aantal werklozen ligt zelfs zo laag, dat het weer op het niveau ligt van voor de crisis.

"Wat wij nu heel erg zien is dat in de sectoren die het sterkst getroffen zijn door de crisis, zoals de horeca en de zorg, nu veel meer werk is," zegt Marieke Schramm van het UWV. Zij is als adviseur arbeidsmarkt betrokken bij vraag en aanbod op de arbeidsmarkt. "Waar vorig jaar nog veel mensen door de crisis hun baan verloren, zijn we daar nu weer meer op ingespeeld. We krijgen steeds meer werk."

Marieke Schramm van het UWV

Keerzijde goed nieuws

Maar het goede nieuws heeft ook een keerzijde. Voor werkgevers is er steeds minder personeel te vinden. De druk op de arbeidsmarkt blijft dan ook hoog. "Werkgevers zitten echt met de handen in het haar. Bij technische beroepen, zoals ICT, is er heel veel vraag, maar zijn er weinig werkzoekenden die aansluiten op die vacatures. De roep om vakbekwame mensen is het hoogst."

De uitzendbedrijven merken de krapte ook

Die roep merken ze bij de uitzendbedrijven ook. "Het duurt steeds langer om bepaalde posities in te vullen", zegt Remco Bouwhuis. Hij werkt bij een uitzendbedrijf dat gespecialiseerd is in de techniek. "We kunnen nog aan de vraag voldoen, maar het kan soms wel langer duren."

De oplossing voor het probleem is volgens Bouwhuis simpel. "Je moet leerlingen enthousiast maken voor het vak. We krijgen hier leerlingen die nog niet eens weten wat ze willen. We leggen dan uit wat je kunt als timmerman en dan zijn ze ineens blij met het vak."

Trefwoorden: 
UWV werkloosheid
(Advertentie)
(Advertentie)