Probleem met brug opgelost: trein naar Harlingen rijdt weer

22 jul 2021 - 06:46

Er rijden weer treinen tussen Leeuwarden en Harlingen. Dat meldt vervoersbedrijf Arriva. Het treinverkeer lag woensdag een groot deel van de dag stil, vanwege een probleem met een spoorbrug.

De stikkene brêge yn it spoar Ljouwert-Harns - Foto: Lennard Geerts

Het was de tweede keer in korte tijd dat de brug voor vertraging zorgde op het spoor. Het gaat om de brug over de Arumer Feart, bij Franeker.

De brug is meer dan 150 jaar oud, en zou volgend jaar vervangen worden. Bij de voorbereidingen van dat werk is een week geleden een scheur ontstaan in de brug. Spoorbeheerder ProRail zegt nu dat de brug eerder moet worden vervangen.

De reisplanner van de NS gaf 's ochtends vroeg nog aan dat er geen treinverkeer mogelijk was tussen Harlingen en Leeuwarden. Volgens een woordvoerder van Arriva klopte dat bericht in de reisplanner niet. Het is niet duidelijk hoe het kan dat de reisplanner informatie gaf die niet actueel was.

Volgens ProRail is er op dit moment een 'tijdlijke ondersteuning' aangebracht onder de brug. "Daarmee is de brug weer veilig voor passerende treinen." Een woordvoerder van Arriva laat weten dat de treinen voor de zekerheid nog altijd langzaam over de spoorbrug rijden, en dat de situatie goed in de gaten gehouden wordt.

Door de problemen met de brug was er twee keer één week tijd geen treinverkeer mogelijk tussen Harlingen en Leeuwarden. Reizigers zijn met bussen vervoerd. Omdat er in de trein naar Harlingen ook veel mensen zitten die naar Terschelling of Vlieland willen, waren er bussen met karren, zodat tassen en fietsen ook mee konden.

(Advertentie)
(Advertentie)