Risiconiveau in Fryslân omhoog van 'ernstig' naar 'zeer ernstig'

21 jul 2021 - 15:50

Het risiconiveau in Fryslân gaat van 'ernstig' naar 'zeer ernstig'. Dat blijkt uit het 'coronadashboard' van de Rijksoverheid. 'Zeer ernstig' is het hoogste risiconiveau.

Minister Hugo de Jonge - Foto: ANP

De opschaling naar 'zeer ernstig' heeft te maken met de snelle toename van het aantal coronabesmettingen. De maatregelen veranderen niet. Ruim een week geleden zijn de regels al aangescherpt.

Om het risiconiveau in een bepaald gebied te bepalen, wordt gekeken naar het aantal positieve tests en het aantal ziekenhuisopnames. Het 'ergste' cijfer bepaalt het risiconiveau.

'Zeer ernstig' is het hoogste risiconiveau (4). De andere niveaus zijn 'ernstig' (3), 'zorgelijk' (2) en 'waakzaam' (1).

1. Waakzaam De situatie is onder controle te houden. Het aantal nieuwe besmettingen is laag en/of de druk op de zorg valt mee.

2. Zorgelijk De situatie is lastig om onder controle te houden. Er zijn veel nieuwe besmettingen, en/of de druk op de zorg is groot.

3. Ernstig De situatie is slecht. Er zijn veel nieuwe besmettingen en/of de druk op de zorg is heel groot.

4. Zeer ernstig De situatie is erg slecht. Er zijn extreem veel nieuwe besmettingen en/of de druk op de zorg is extreem groot.

Bron: coronadashboard.rijksoverheid.nl

De vorige keer dat in Fryslân het hoogste niveau werd afgekondigd, was eind 2020. Toen meldde de Rijksoverheid nog dat minister De Jonge bepaalde in welk risiconiveau een gebied zat. Inmiddels wordt dat 'in principe automatisch' bepaald, op basis van de cijfers.

Als er in een week meer dan 250 positieve testuitslagen zijn op 100.000 inwoners, dan gaat een regio van 'ernstig' naar 'zeer ernstig'. Het Outbreak Management Team adviseert het kabinet over nieuwe grenswaarden, als dat nodig is. Als de vaccinatiegraad verandert, zouden de grenswaarden ook kunnen veranderen.

Trefwoorden: 
RIVM coronavirus risiconiveau
(Advertentie)
(Advertentie)