Docenten in actie tegen uitzetten meisje (15) uit Leeuwarden: "Zo'n leerling willen wij niet kwijt"

21 jul 2021 - 12:56

Docenten van het christelijk gymnasium Beyers Naudé in Leeuwarden willen zaterdag actie voeren tegen de geplande uitzetting van een leerling. Het gaat om de 15-jarige Yaroslava Tymts. Zij komt oorspronkelijk van De Krim.

Op de school voelt de uitzetting als onrecht

De Krim is geannexeerd door Rusland. De familie Tymps is op de vlucht geslagen en zo in Nederland terecht gekomen.

De docenten willen zaterdag les geven op het Zaailand. Daar willen ze een klaslokaal inrichten. Het is de bedoeling dat de docenten daar korte lessen geven over vluchtelingenbeleid, Oekraïne en over Yaroslava zelf.

"We zijn faliekant tegen de uitzetting van Yaroslava", zegt rector Dirk-Jan Dekker van het Beyers Naudé. "Ze is het schoolvoorbeeld van integratie. Het meisje is geworteld in de samenleving en op school. Zo'n leerling willen wij niet kwijt."

Maatschappelijk actief

Tymts is maatschappelijk heel actief. Eerder richtte ze de jongerendaad van de gemeente Waadhoeke op, en kortgeleden de jongerenafdeling van de ChristenUnie in Fryslân.

Op school is ze onder andere actief als voorzitter van de leerlingenraad.

Foto: Omrop Fryslân

"Ze is echt één van ons op school. Leerlingen hebben in het verleden ook al actie gevoerd voor haar. Die zijn toen zelfs naar Den Haag geweest", zei Dekker.

Wat het vooral zuur maakt, is dat de procedure al zo lang loopt, zegt Dekker. "De zaak speelt al zo'n 6, 7 jaar. Dan laat je als gemeenschap zo'n familie helemaal wortelen, en dan kan ze nu ieder moment uitgezet worden naar een land waar ze volgens ons niets te zoeken heeft."

Yaroslava en haar gezin zijn in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak van de rechter. Die zaak heeft geen 'opschortende werking', wat betekent dat ze ieder moment kunnen worden uitgezet.

Vorig jaar is er al een petitie tegen de uitzetting van start gegaan, aldus een melding namens de leerlingen en docenten van de school. De steunbetuiging is nu bijgewerkt.

(Advertentie)
(Advertentie)